Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/14038576 www.bgdnes.bg

Погнат за наркобос спасява 280 бона от "Антимафия"

Разноските остават за данъкоплатците

Вноски по сметки, заеми и коли не са от престъпление, отсича съдът за Веселин Сандов

Погнат като наркобос спасява 280 бона от КПКОНПИ! Софийският градски съд отхвърля иска за отнемане на крупната сума от Веселин Сандов, обвинен за тартор на банда за разпространение на канабис в София и околностите. Това научи "България Днес" от решението по делото.

Реклама

Сандов е закопчан в края на юли 2015 г. и обвинен с още петима. Според разследващите групата е действала от декември 2014 г. в София и селата Мърчаево, Подгумер, Долни Богров и вилна зона Чурек. Разпространявали са основно канабис, като при спецакцията са разкрити три оранжерии. Сочи се, че босът Сандов лично е поддържал връзка с разпространителите. От решението по гражданското дело не се разбира съдбата на бандата.

Процес за конфискацията се точи от 2018 г. След проверка Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) твърди, че е открила несъответствие в доходите на Сандов в размер на над 270 хил. лв.

Подпуканият, който официално е бизнесмен, е проверяван за 10-годишен период - от 2005 до 2015 г. В началото на периода е имал само две коли ВАЗ. Малко след това се оженил, като съпругата му притежавала спортен "Мерцедес" и "Тойота". Според комисията имуществото на Сандов не е изкарано по легален начин. Като негови авоари се посочват още ремарке, товарен автомобил и към 150 бона, представляващи дружествени дялове, лихви и вноски по банкови сметки.

Сандов оспорва иска, като заявява, че имуществото му е законно и че проверяващите не са уточнили какво притежава в началото и края на периода. Възразява, че неправилно са сметнати като негова собственост автомобили, които е внесъл от чужбина, купени на чужда сметка. Част от приходите му били от двете му дружества за онлайн търговия, регистрирани в САЩ и Великобритания. От КПКОНПИ оспорват, че той не е имал доходи от онлайн търговията, която е въртял. Твърдят и че не е купувал колите за трети лица, а за себе си.

Обвиненият обяснява, че жена му разполагала със 150 хил. долара от продажба на имот в Щатитe, като част от сумата представлявала върнат заем. За проверяващите бизнесменът не е връщал никакъв заем на жена си, а имотът в САЩ - апартамент в Питърсбърг, щата Флорида, е придобит преди брака и е само нейна собственост. Темида установява, че половинката на Сандов е продала апартамента, купила си е друг по-скъп, който е отдавала под наем. Магистратите изясняват, че съпругата е прехвърлила собствеността на американския апартамент, взела е 150 хил. долара и след това си е докарала от Щатите два автомобила - "Мерцедес SL 500" и "Тойота Корола". Сандов си е взел лек автомобил "Роувър". По-късно някои от автомобилите са продадени и са захранени сметки.

В началото на 2008 г. двамата се развели. Година по-късно Сандов вкарал от САЩ 6 мотора, но те не били записани на негово име. За годините преди развода съдът се съгласява, че внасянето на 50 бона по сметките на съпрузите е от продажбата на "Мерцедес"-а. За времето от 2009 до 2015 г. са засечени само 663 лева доходи за Веселин Сандов, докато разходите му били над 37 хилядарки. Той не би следвало да е имал средства за придобиването на имущество, разсъждават магистратите. Те достигат до извода, че обвиненият за наркобос е придобил почти 170 бона в този период, която сума приемат като значително разминаване във финансовия му баланс.

Реклама

Съдът не взима предвид заемите, предоставени на бизнесмена от жена му, защото те са извън проверявания период. Отрязани са твърденията, че Сандов изкарал над 20 бона от фирмите си в чужбина, тъй като нямало никакви доказателства, че е препродал закупените стоки.

Съдът отбелязва, че Сандов не е подавал никога данъчна декларация за фирмата си. Въпреки това не се установява вноските по сметки, купуването на коли и дадените на заем пари да са придобити с престъпление. Недекларирането на тези средства и неплащането на данъци за тях не е правонарушение и не води до отнемането им като незаконно имущество. Инструментите за борба с подобни нарушения са тези на данъчното и социалноосигурителното законодателство, препоръчват магистратите.

Затова посичат мераците на КПКОНПИ. С отхвърлянето на иска комисията е осъдена да плати близо 5 бона за разноски по делото и за адвокатски хонорар.

Калпав закон

С неуреден закон за конфискацията се сблъсква Темида, докато се опитва да реши делото на Веселин Сандов. Съдията в процеса Евгени Георгиев прави анализ на законодателството. Попада на две решения на Върховния касационен съд, според които тежестта на доказване пада на погнатия ответник - че законно е придобил авоарите си.

Съдът не следва да дописва или тълкува наобратно закона, защото не той, а Народното събрание е законодателят в страната, коментира Георгиев. Той се запознава и с тълкувателно решение на Конституционния съд, според което при несъответствие на доходите може логично да се приеме, че забогатяването е незаконно.

Дописването на закона е законодателна дейност, а в практиката си самият Конституционен съд многократно е приемал, че е извън компетентността му да законодателства, отсича магистратът. Той чете заседания на парламентарни комисии и стенограми, но не открива да е уточнено кой носи тежестта за доказване. Приема, че това е държавата, като в казуса със Сандов отново ще плащат данъкоплатците.

Четете още

Жена затри бос №1 на кокаиновата мафия

Жена затри бос №1 на кокаиновата мафия

Темида отсече за втори път: Любо Мазния не е наркобос!

Темида отсече за втори път: Любо Мазния не е наркобос!

Брендо се бори да лежи в България

Брендо се бори да лежи в България

Дирк Каут заплашван от наркобос
Дирк Каут заплашван от наркобос

Дирк Каут заплашван от наркобос

Реклама
Реклама
Реклама