Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15246744 www.bgdnes.bg

Сензацията в шаха Нургюл Салимова призна: Нямам кумири!

"Не съм новата Юдит Полгар, не се сравнявам с никого." Това заявява категорично Нургюл Салимова пред сайта на ФИДЕ. Българката фокусира погледите в шахматния свят с представянето си на Световната купа в Баку, където остана втора.

Макар да бе победена много трудно от рускинята Александра Горячкина във финала, Салимова изглежда безспорната любимка на феновете на играта на мъдрите в световен мащаб. Мнозина вече я сравняват с легендарната Юдит Полгар, а подкрепата им е безрезервна в сайтовете за шахмат. Затова и на Нургюл се наложи да отговаря на сравненията и да даде своето обяснение.

Реклама

"Не съм новата Полгар - казва родната звезда. - Не се сравнявам с никого, защото си имам свой стил и вървя по своя си път в шахмата. Високо уважавам постиженията на Полгар, но не мога да кажа, че ми е кумир. В интерес на истината нямам кумири в шаха, макар да съм проучвала детайлно партиите на световните величия, както при жените, така и при мъжете."

Успехът на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат за жени в Баку най-накрая привлече вниманието и на ръководителите на българския спорт, които я оставиха без подкрепа за участието й в азерската столица. Министър Димитър Илиев освен поздравления се ангажира в бъдеще на Нургюл и другите ни шахматисти да не им липсва нищо за подготовката и участието в международни състезания. Проблемът бил, че ММС няма право да се намесва в споровете между различните федерации коя е легитимна, а докато не се разберат, няма да има и финансиране за никоя от тях.

Четете още

Нургюл Салимова разкри: Имаше съмнителни ходове

Нургюл Салимова разкри: Имаше съмнителни ходове

ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ! Нургюл Салимова е втора в света по шах

ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ! Нургюл Салимова е втора в света по шах

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама