Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15718880 www.bgdnes.bg

Баби мажоретки отказват да остареят

"Златните дами" печелят медал след медал 

Маргарита прави шпагат на 75 години

Доли ЛУКАНОВА

Ако България си има своите "Златни момичета", то Враца си има своите "Златни мажоретки"! Порасналите дами от клуб "Вратица" са усмихнати, енергични и обожават да танцуват. 47 пенсионерки на възраст между 62 и 83 години преминават през третата си възраст с гимнастика и помпони, като много ги бива в това!

"Тренировките ни дават много сили, много емоции. Продължаваме напред, без да мислим за годините. Мотото ни е "Ще остареем, когато си поискаме"! Когато има енергия в групата, има и живот", споделя пред "България Днес" главната мажоретка Маргарита Машланиец.

Реклама

Спортният клуб, който е единствен по рода си в Северозапада, жъне успех след успех. В началото на септември момичетата си спечелиха грамоти от специално дефиле с помпони във Враца, в което взеха участие над 400 спортисти. Зад тези постижения стоят постоянство и усилени тренировки. Дамският клуб се събира два пъти седмично - в понеделник и сряда. Сложността на гимнастическите елементи не плаши бабите мажоретки. Всички влизат в залата с бели гуменки и много желание за танци. Всяка репетиция преминава с бодро настроение и младежки дух.

"Специално за дефилето се подготвяхме от април. Композицията ни е 4-5 мин. и в нея са включени освен специални упражнения и синхрон с музиката. Черешката на тортата винаги съм аз, която правя шпагат на 75 години", допълва Маргарита.

В клуба са се събрали момичета от 62 до 83 години. Най-възрастните мажоретки са пенсионирани аптекарка и детска учителка. Дамите пазят като очите си двамата си мъже, които са натоварени с нелеката задача на знаменосци. Мажоретките от "Вратица" винаги носят със себе си освен българското знаме и врачанското.

"В нашата група повечето членове са хора, свързани с културата. Като едно голямо семейство сме. Празнуваме всички рождени дни, ходим на екскурзии, когато времето го позволява, правим и походи. Задружни и щастливи сме", не крие Машланиец.

Краят на работната седмица винаги е отреден за мажоретска сбирка в някое кафе. На нея си споделят радостите и болките, които ги спохождат извън залата. Всички от екипа ценят житейското богатство, натрупано през годините, и се радват, че са намерили верни приятели, с които могат да минават по-лесно през трудностите. Освен гимнастика и танцови композиции мажоретките се занимават и със спорт.

"Всяка година ходим на море в Албена и там участваме в състезания. Тази година имаме 2 златни, 6 сребърни и 6 бронзови медала. Плуваме, скачаме, бягаме по пясъка, хвърляме топка", споделя главната мажоретка.

Сега голяма част от състава са на море в Турция на заслужена почивка. От 11 октомври всички са обратно в залата и започват усилени тренировки, за да са подготвени за следващото спортно предизвикателство.

Четете още

Баби мажоретки стават Снежанки
Баби мажоретки стават Снежанки

Баби мажоретки стават Снежанки

Бабите мажоретки се завърнаха

Бабите мажоретки се завърнаха

Реклама
Реклама
Реклама