Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15787099 www.bgdnes.bg

Античен град откриват край Дунав

БГ Лара Крофт покорява древни римски бани 

Доц. Здравко Димитров търси мозайки от III век 

Античен град , проучват наши археолози. Невероятни находки намират в Рациария, разположен край Дунав. Населеното място е съществувало до 586 г., когато е разрушено от аварите.

В продължение на десетилетия Рациария бе жертва на иманярски попълзновения, но през последните години заживя нов живот след успешните разкопки на доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН.

Реклама

"Тази година е изключително успешна за българската археология! В Рациария открихме най-голямата императорска римска баня от III век, от време на управлението на император Каракала. В термите намерихме много запазени пръстени, принадлежали на почетните римски граждани, древни монети, лампи и 4 коринтски капитела, използвани за украса на сградите", разказа за "България Днес" доц. Здравко Димитров, ръководител на разкопките край Девин.

Археологът споделя, че с всяка година все повече хора посещават разкопките и с интерес се радват на консервираните открития на обекта.

Димитров разкри, че до края на тазгодишния проект ще търси разноцветните мозайки от басейните на термите.

Това лято в Рациария работи голям екип от над 30 работници и седем археолози. На място е и българската Лара Крофт - археоложката Яна Христова.

"За щастие тази година успяхме да проучим изцяло помещенията, открити в предходния сезон. Изучихме сектор в южната част на термите, където разкрихме част от подовете на сградата и част от улица, която се е намирала в непосредствена близост. Открити са интересни находки, включващи основно бронзови монети от късната античност, както и керамични лампи, костени игли и керамични тесери от подова мозайка", разказа пред вестника красивата изследователка.

Четете още

Тя е най-красивата наша археоложка: Ето я българската Лара Крофт

Тя е най-красивата наша археоложка: Ето я българската Лара Крофт

Реклама
Реклама
Реклама