Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15799236 www.bgdnes.bg

Музикантът Етиен Леви: "Хамас" не се бори за свобода, а сее терор

Без сериозен ответен удар правителството в Израел може да падне, прогнозира Емил Велев-Кокала

Атаката на терористичната групировка "Хамас" срещу Израел не остави равнодушни българските звезди, дори тези, които нямат еврейски или палестински произход. Пред "България Днес" те бяха единодушни, че Израел ще предприеме мощен ответен удар, но по принцип войната е нещо отвратително и този стар конфликт в Близкия изток трябва спешно да намери своето разрешение по мирен път.

Реклама

"От 50 години насам не е имало такъв удар срещу Израел", каза за "България Днес" поп ветеранът с еврейски произход Етиен Леви. "Малко хора знаят, че евреите никога не са водили агресивни войни и никога не са нападали", напомня известният музикант.

"Това не е кауза на т.нар. палестински бойци. Целта е да се всее страх в света. Това е подпомагано от държави и групировки, които имат интерес да се случват по този начин нещата", твърди известният музикант, певец и шоумен. Леви допуска, че може би някои държави, най-вече Русия, имат интерес да се отвлече вниманието от войната в Украйна и да се спрат помощите за нея.

"Какво правят така наречените групировки "Хамас", "Хисбула", "Ислямски джихад"? Каузата им е да бъдат освободени техните събратя от еврейските затвори. А техните събратя не са хванати просто защото са откраднали парче салам или хляб. Това са терористи, които се борят за свобода, ама за чия свобода?", пита риторично Етиен.

Известният изпълнител смята, че никога тези групировки не са помогнали на палестинския народ. "Аз имам приятели палестинци и араби. Винаги сме били в хармония с тях. Ние сме хора. Това не е война между два народа", сигурен е Етиен Леви и допълва, че "отговорът на Израел ще бъде сериозен".

Попфолк певицата Райна пък се измъкнала на косъм от войната в Израел. "На сигурно място съм, спасена съм!", успокои феновете си "пилето на фолка". Бившата любима на Коцето е била навръх рождения си ден на поклоннически туризъм в Йерусалим, Витлеем и Тел Авив, но "хаджът" й приключил броени часове преди да бъде обявено военно положение и да евакуират хората в бомбоубежищата.

Реклама

"Може да се каже, че съм късметлийка, защото само допреди няколко дни бях толкова близо до ивицата Газа, бях и в Палестина, а сега там е истинска война. Падат бомби, хора загиват... Голяма трагедия!", сподели в тв интервю Райна.

"Всички в Израел са в опасност!", би тревога пред "България Днес" футболният треньор Емил Велев. Кокала, който дълги години е работил в Израел, се опасява, че този път ситуацията е по-сериозна. "Конфликтът е от много години, но ще има ответен удар", убеден е той. Според него терористичният акт се е организирал поне година и е изненадан, че МОСАД не е бил подготвен за него.

"Чудно ми е как не са очаквали такава атака", пита се Велев. Треньорът сравни конфликтния регион със столичен квартал, за да даде повече представа за малката площ, на която живеят 3-4 милиона души и на която се случва войната.

"Много от териториите, които завзеха терористите, са в близост до Газа. На метри от границата се намират кибуци с израилтяни. Огнището на войната се намира на уязвимо място. Този конфликт ще продължи дълги години и тепърва ще ескалират нещата - притеснява се Кокала. - Ако сегашното управление на Израел не реагира адекватно, най-вероятно ще падне, особено след съдебната реформа, която направиха през януари и от която мнозина са недоволни", прогнозира Емил Велев.

Войната между Израел и терористичната групировка "Хамас" не остави равнодушен и известния актьор Башар Рахал. За "България Днес" той сподели, че макар родово да е свързан с Ливан, който през 60-те и 70-те години на миналия век, преди опустошителната гражданска война, е бил наричан "перлата на Леванта", се интересува живо от всички събития и конфликти в Близкия изток.

"Не може близо 60 години този военен конфликт да продължава. Значи, има нещо нередно, нещо неправилно. И не бива в никакъв случай конфликтът да продължава по този начин. Палестина има свои изисквания за автономия, но Шестдневната война през 1968-а приключва всичките им мечти в тази посока. Войната е нещо отвратително! Даже не просто отвратително, защото "Хамас" е терористична организация, така се държи, успява да наложи терор... Изобщо - това не е правилният начин, по който трябва да се разрешава конфликт", категоричен е актьорът с пробив в Холивуд.

Рахал добави пред изданието, че не може да проумее как "Хамас" са успели да нанесат удари едновременно по суша, въздух и вода, без Израел да разбере за готвената атака.

"Израел трябва да приключи много бързо тази война! Но не виждам пряка опасност за България при евентуално удължаване на конфликта. Спекулира се със страховете на хората. България няма интереси в Палестина и Израел, за да бъде въвлечени по някакъв начин в тази война. А колкото до вдигането на цените на петрола, това е световна тенденция. Но отново не бива да се спекулира и цените на храните и другите стоки и услуги да се повишават неоправдано", смята популярният актьор.

Композиторът Хайгашод Агасян въпреки арменските си корени също изпитва болка от гибелта на толкова млади хора в Израел.

"Всеки нормален човек трябва да е хуманист, да страда за всеки човешки живот... Това, че си отиват млади хора в цял свят и заради войната в Украйна, и заради конфликта в Нагорни Карабах, и сега в Израел, е много страшно! Ние, арменците, по принцип сме много състрадателни хора. Този конфликт подобно на войната в Нагорни Карабах е една бомба, заложена преди много години. И тя от време на време избухва. Помня и предишната война в Близкия изток, през 1973 г., тогава бях войник, между Египет и Израел. Има неустановени неща. Хубаво е да се седне на масата за преговори и да се постигне някаква справедливост, за да няма огорчени хора. За да не посягат едни на живота на други, което е абсолютно неприемливо и недопустимо", убеден е маестрото.

Хайго е на мнение, че последната дума за окончателното урегулиране на конфликта между Израел и Палестина трябва да е на ООН.

"Там са мъдри хора, управляват света, нека да седнат и да се произнесат веднъж завинаги имат ли право палестинците на собствена държава, на собствено управление, или нямат това право", каза още именитият композитор.

Четете още

Ще мобилизират ли национала Йоан Стоянов във войната? ВЕЧЕ Е ЯСНО!

Ще мобилизират ли национала Йоан Стоянов във войната? ВЕЧЕ Е ЯСНО!

Поп певецът Васил Василев-Базилио оцелява в бомбоубежище в Израел

Поп певецът Васил Василев-Базилио оцелява в бомбоубежище в Израел

Реклама
Реклама
Реклама