Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/15796456 www.bgdnes.bg

Ще мобилизират ли национала Йоан Стоянов във войната? ВЕЧЕ Е ЯСНО!

Консулството в Израел отказа да съдейства на футболния ни национал

В последните 24 часа не спират спекулациите за това дали футболният национал на България Йоан Стоянов може да бъде мобилизиран в израелската армия. На играча не бе позволено да се качи на самолета и да се евакуира у нас по спешност. Очакваше се със съдействието на външно министерство и БФС полузащитникът да се завърне тук, където да се присъедини към лагера на националите. Вместо това се оказа, че заради двойното си гражданство Йоан е спрян от военните.

По последни информации Йони няма да става войник, въпреки че живее в страната от двегодишен и има двойно гражданство. Причината за това е неговият диабет. Пред bTV той потвърди, че е в безопасност. "Аз съм диабетик от 2017 година. Затова и няма да бъда мобилизиран. Все още не знам кога ще се прибера в България. Към момента всичко е наред с мен", обясни Стоянов.

Реклама

От няколко дни 22-годишният футболист продължава да бъде блокиран в хотел в Тел Авив. Самият той е добре и в безопасност за момента. Стоянов публикува в инстаграма си няколко видеоклипа от военната обстановка в страната. Играчът бе повикан от селекционера Младен Кръстаич за европейската квалификация с Литва в събота и приятелската среща с Албания няколко дни по-късно. Вместо това Йоан може да хване автомата, тъй като от 2-годишен живее в размирната страна и има израелско гражданство.

"Знаете какво е положението в Израел. Йони е повикан за националния отбор на България и трябва да се яви. Ако там вече военните го спрат и му кажат, че трябва да се мобилизира, вече е друго. Това си е въпрос на държавата", обясни пред Спортлийв футболният треньор Емил Велев-Кокала, който е близък до семейството на футболиста.

"В Израел има възможност до 45-годишна възраст да ги викнат в запас. Задължително е", разясни още Кокала.

След атаката на терористичната групировка "Хамас" и хилядите убити и отвлечени Израел мобилизира над 300 000 резервисти в своята армия. На този етап Консулството на България в Израел не може да помогне на Йоан, тъй като той не е нито турист, нито е на лечение в страната.

Отложиха мача с Швейцария

Реклама

Заради войната в Израел европейската футболна централа (УЕФА) взе извънредно решение да отложи всички мачове на територията на страната.

"Заради текущата ситуация със сигурността в Израел УЕФА реши да отложи всички мачове, насрочени в Израел през следващите няколко седмици, като нови дати ще бъдат потвърдени своевременно", уточниха от ФИФА.

Това засегна европейската квалификация между Израел и Швейцария, която трябваше да се играе този четвъртък. Двата тима са замесени в битката за върха в завързаната група "I". Швейцарците са лидери на върха с 14 точки, следвани от Румъния с 12 и Израел с 11 пункта. УЕФА си запазва още няколко дни, за да прецени дали мачът от европейските квалификации между Косово и Израел на 15 октомври може да се проведе.

Освен това отложени са срещи от европейското първенство на УЕФА за младежи до 21 г. и за юноши до 17 г. 

Бенаюн вече е в безопасност

Легендата на израелския футбол и на "Ливърпул" Йоси Бенаюн е без опасност за живота, след като бе прострелян. Той се възстановява добре и към момента е защитен, съобщават местните медии.

43-годишният бивш полузащитник оцеля като по чудо след нападение на терористи от "Хамас". Той бе уцелен от куршум на входа на своята къща, която се намира в ивицата Газа. Спасил се е, като е избягал в близкото поле.

Местният "Спорт 5" вече съобщи, че Шакед - племенник на известния футболист, е убил трима членове на "Хамас" в семейната им къща, след като те са опитли да нахлуят. Героят се оказа офицер в голанската бригада на Израел, пехотна част от местните въоръжени сили.

Йоси Бенаюн в момента изпълнява длъжността технически директор на националния тим на Израел. 

Четете още

Поп певецът Васил Василев-Базилио оцелява в бомбоубежище в Израел

Поп певецът Васил Василев-Базилио оцелява в бомбоубежище в Израел

Още един конфликт се размрази, фризерът гръмна! Израел е във война на два фронта

Още един конфликт се размрази, фризерът гръмна! Израел е във война на два фронта

Реклама
Реклама
Реклама