Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/15893630 www.bgdnes.bg

Светилото в сърдечносъдовата хирургия проф. Светослав Йовев: Енергийни напитки и стимуланти увреждат сърцето

Българинът търси лекарска помощ в краен случай 

КОЙ Е ТОЙ

Проф. д-р Светослав Йовев е началник Отделение по кардиостимулация, имплантиране на кардиовертер - дефибрилатори и ресинхронизиращо лечение, в Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Александър Чирков". Завежда сектор по електрокардиостимулация в болницата от 1998 г. досега. Бил е председател и на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България oт 2010 г. до 2017 г. Специализирал е в Германия и Италия.

- На професионалния празник на лекарите - 19 октомври (деня на св. Йоан Рилски), кои са най-големите предизвикателства пред съвременните медици, проф. Йовев?

Реклама

- В най-общ план се опасявам от реалната възможност от неконтролирано навлизане на изкуствения интелект в медицината, което може да изиграе лоша шега в бъдеще. Все още няма ясни правила и не се знаят какви ще бъдат последиците за пациента. Вече има медицински роботи, които управляват хирургичните и кардиологичните интервенции, които заместват човешката ръка. В бъдеще това ще бъде все по-често. Ако е контролирано, е добре, но ако роботът реши да направи нещо друго, може да е рисково за пациента.

Българските пациенти могат да бъдат спокойни за лечението на сърдечносъдовите заболявания, като в кардиохирургията и кардиологията сме на световно ниво. Но все още имаме и недофинансирани скъпоструващи кардиостимулатори, които не се покриват на 100% от здравната каса. Това е за сметка на пациентите, разбира се.

- Кои чисто човешки и професионални качества е необходимо да притежават следовниците на Хипократ?

- Един лекар се ражда такъв. Той не може да бъде друг. Начинът на мислене определя това. Но има една част от Хипократовата клетва, която често се премълчава, гласи следното: за да може лекарят да работи спокойно, обществото е длъжно да му осигури психически, физически и финансов комфорт.

В началото на моята кариера финансово нещата бяха много трагични, сега вече има някакъв баланс и подобрение от гледна точка на разбирането в обществото, че лекарят трябва да бъде добре заплатен. Въпреки това продължават да бъдат много ниски заплатите на младите специалисти и бягането им в Европа продължава. Не бива един млад лекар да започва със 750 лв. Имам младо момче специализант при мен от Враца. Как да си плати квартирата, сметките и да има нормален живот с 10-часов работен ден и 750 лв.?

- Близо 40 години отдавате на медицината. Кои са най-съществените изводи, които си направихте за това време?

Реклама

- Задавам си въпроса защо обществото не се запита каква е причината, след като всяка година бюджетът на здравеопазването се увеличава и населението намалява, качеството на медицината не се променя? Да, медицината много напредна в диагностичен, инструментален и фармакологичен аспект. В нашата сфера правим с лекота неща, за които преди години дори не сме си представяли, че ще се случват. Но всичко трябва да бъде контролирано. В УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков" поправяме грешки на други болници и това ме кара да мисля, че нещата не са наред с контрола. Ако едно устройство е сложено както трябва, пациентът няма да търси помощ в друго лечебно заведение, а здравната каса да плаща два пъти.

- Сърдечносъдовите заболявания продължават да бъдат причина №1 за предотвратима смърт в България. Къде се корени проблемът и до каква степен народопсихологията влияе върху устойчивостта на тази негативна тенденция?

- Българинът търси лекар в краен случай. Много грешна тактика е да се мисли, че алтернативната медицина ще реши проблема при тежки заболявания и диагнози. Напоследък е доста тревожна тенденцията от увеличаване на процента на недоверие към работата на лекарите. На фона на променящата се характеристика на сърдечните заболявания това поражда все по голяма тревога. Така например все повече се увеличават случите на пациенти с кардиомиопатии, като вече се говори дори и за епидемия. Кардиомиопатията е заболяване на сърдечния мускул по много причини. Притеснителното е, че през последните години това заболяване засяга все повече млади хора. Преди години по-възрастните хора боледуваха по-често, а сега имаме случаи на кардиомиопатии при деца и младежи. Често при преглед се установява, че те взимат енергийни напитки, стимулиращи вещества, наркотици. Всичко това отключва процес, който често води до това заболяване и животозастрашаващи аритмии. Проблемът е, че у нас липсва контрол върху тези напитки. В европейски държави например непълнолетни не могат да си купуват такива напитки. Докато тук те свободно се рекламират и безконтролно се пазаруват.

- Здравната култура на българина на какво ниво е?

- Много ниско. Винаги давам за пример шведите. Живял съм там известно време и познавам техния манталитет. Проведохме едно европейско проучване, в което участваше и България, и се установи, че единствената държава, която имплантира профилактично устройства в Европа при начална кардиомиопатия е Швеция. Отговорът е, че в Швеция здравната култура е много висока. Самите пациенти отиват и молят лекари да им поставят устройства. Българите са на другата крайност, пациентите масово не осъзнават и дори не желаят да прилагат съвременна медицина дори когато са в последните стадии на заболяването и са пред сърдечна трансплантация. А навременната и подходяща имплантация на тези съвременни устройства могат да бъдат животоспасяващи. Много от тези пациенти често боледуват от възпаление на белите дробове и го отдават на белодробно заболяване, а не осъзнават, че това може да е от сърдечен произход. Българинът търси лекарска помощ в краен случай и тогава започва голямото тичане и търсене на връзки, за да може пациентът да попадне на най-доброто място. Но понякога лекарите са безсилни и случаят може да се окаже фатален.

- Какъв е ефектът от пейсмейкърите?

- Това са електронни устройства. Има много видове и модели. Най-често се имплантират при нарушен ритъм на сърцето. Има и такива, които се имплантират при сърдечна недостатъчност. Аз съм направил първата такава процедура през 2002 г., когато за първи път бяха въведени в България именно в нашата болница. Пациентът има нужда от своя подходящ стимулатор. Затова трябва да се консултира непременно със специалист и той да предложи съответното лечение и процедура.

- Какво е вашето послание към хората в края на нашия разговор?

- Всеки мъж над 45 години и всяка жена над 50 един път годишно да прави ехокардиография, електрокардиограма, ЕКГ-холтер, пълна кръвна картина и при отклонения да търси специализирана медицинска помощ. Ако има рискови фактори като артериална хипертония, захарна болест, висок холестерол, тютюнопушене или наследственост, задължително и по-рано.

Реклама
Реклама
Реклама