Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16379512 www.bgdnes.bg

Кметът на село Кости пред "България Днес": Господ ни опази от снега!

Местните се възстановиха след голямото наводнение в края на лятото 

Съдбата най-накрая се усмихна на странджанското село Кости. Допреди няколко дни почти цялата страна бе блокирана от обилни снеговалежи, но в населеното място, което често страда от разрухите на природните стихии, не е паднала и една снежинка.

"Не съм видял сняг. При нас не е валяло. Всичко е нормално. Този път Господ ни опази!"

Това коментира пред "България Днес" кметът Антон Ангелов. За първи път от много време управникът е един от малкото у нас, които не берат грижи как да възстановят населеното място, за което отговарят.

Реклама

"Дай Боже все така да е оттук нататък", допълва Ангелов.

Ритъмът на живот се нормализира след апокалиптичното наводнение, което буквално отнесе населеното място на 5 септември т.г. Добрата организация и опитът от минали години помагат на местните да се върнат обратно към стария си начин на живот.

Министерският съвет отпусна малко над 40 млн. лв. за ремонт на разрушените инфраструктурни обекти в община Царево. С част от парите ще бъде извършен и ремонт на дерето в село Кости, заради което често се наводнява след пороен дъжд. В момента там липсват предпазните ограждения, а стените му на места са разрушени. Предвижда се разширяване и удълбочаване, както и изграждане на бетонни основи и странични огради. Улиците покрай дълбокия дол също трябва да бъдат поправени, тъй като са в окаяно състояние след наводненията.

"Засега не се очертава лошо време и сме спокойни. Следим прогнозата. Ако нещо излезе допълнително, ще действаме според обстановката. Към момента всичко е нормално", допълва Ангелов.

Прогнозата наистина се очертава хубава. Днес и в почивните дни се предвижда градусите да скочат до 19-20. В Кости почти не са останали хора. Около 100-тина души пазят населеното място все още живо. Всички те са обучени и са си направили специална организация, когато се заоблачи. Всеки от тях следи времето стриктно, а когато завали, през половин час има човек на реката, за да следи нивото й. Ако започне да се вдига, хората се предупреждават и имат готовност да напуснат домовете си.

Четете още

Село Кости след апокалиптичното наводнение:  Готвим се за следващия потоп

Село Кости след апокалиптичното наводнение: Готвим се за следващия потоп

Отец Силвестър:  Потопите по морето са Божие наказание!

Отец Силвестър: Потопите по морето са Божие наказание!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама