Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/16664596 www.bgdnes.bg

ФБР разшифрова криптотелефона на Алексей Петров

*Нашите експерти не могат да отключат устройството на бившата барета

*Киберотделът на федералните се включва в разследването, има специален софтуер и станция във Вашингтон

ФБР ще помага на родните разследващи да отключат и да разшифроват криптотелефона на Алексей Петров. Това научи "България Днес" от свои източници.

Реклама

Федералните във Вашингтон, САЩ, имат специален софтуер и специална станция, с която се свързва даденото устройство, и по този начин ще успеят да съхранят цялата информация, без да има загуби. Тази стъпка предприемат българските разследващи, защото най-вероятно ще се наложи информацията да бъде използвана повторно в даден етап, а те нямат нужните средства.

Източниците на "България Днес" споделят, че най-вероятно устройството ще бъде изпратено в централата на ФБР във Вашингтон, въпреки че Федералното бюро за разследване има офис и в Американското посолство в България.

Устройството на Алексей Петров представлява криптотелефон, чиято цел е именно да не може да бъде разбито. Това са редки телефони, които не се срещат често и са изключително трудни за разшифроване. След като "България Днес" научи тази информация, се свърза с криминалния специалист Иван Савов.

"Нашите експерти могат да отключат много телефони. Тук въпросът е друг. Има много различни видове устройства. Има телефони, които не могат да се отключат лесно. Това са бутикови телефони, криптотелефони, които се срещат рядко. Поради тази причина и експертните лаборатории нямат необходимия софтуер, който е нужен, за да бъде отключено устройство от такъв тип. Просто е нерентабилно да се купува нещо, което я се използва, я не се използва. Защото, пак повтарям, това са много редки устройства. Криптотелефоните са друга история. Има такива, които се отключват изключително трудно, защото това им е целта. Така са направени", пояснява Иван Савов пред "България Днес". От думите му става ясно, че той лично не знае точно какво е устройството, което е използвал Алексей Петров.

"Ако се касае само за софтуера, от ФБР могат да го изпратят в България и да бъде отключен тук телефонът на Алексей Петров. Това е в случай, че не става въпрос за някаква работа станция, на която трябва телефонът да се закачи. Има мобилни устройства, на които им се вадят чиповете и по този начин се разчитат. Но в този метод има голям риск и един съществен проблем. Това е много груб метод, защото после от телефона нищо не става. Наричат го "издумпване", тоест буквално го унищожават - вадят му чипа, прочитат го и това е. Чрез този метод нямат възможност да използват отново информацията от дадения чип", пояснява криминалният експерт.

Реклама

Според Савов най-вероятно в конкретната ситуация се касае за технология, която да не навреди на чипа, да може да се съхрани тази информация и да не бъде унищожено устройството. Защото в този случай може би ще трябва да се извършват някакви последващи действия.

"90% от мобилните телефони, който са с операционна система Android, се отварят лесно. Има един софтуер, който се плаща еднократно, ако не се лъжа, и струва 200 евро. С него се преодоляват защити, тегли се информация и така нататък. За телефоните, които работят с IOS, е малко по-сложно, но пак има варианти да бъдат отключени", смята Савов, което отново навежда на мисълта, че мобилният телефон на Алексей Петров е с много добра защита и е криптиран.

Според източниците на "България Днес" устройството ще бъде изпратено към САЩ в най-кратки срокове.

Алексей Петров бе застрелян на 16 август в полята на планина Витоша, докато се разхожда с физиотерапевтката си Мирослава Михайлова. Застрахователният бос бе покосен с два куршума, един от които бе в главата му. Към момента са известни съвсем малко неща за ликвидирането на мастития бизнесмен. Знае се, че извършителят е професионалист. Той е наемен убиец, който порази бившата барета с два куршума - един в тялото и един в окото. Килърът е бил облечен с камуфлажни дрехи, с колело и стрелял с патрони за "Калашников", които са били хидрошокови. Има и версия, че килърът се е оттеглил пеша. Според други данни убийците са били двама. За самото оръжие се предполага, че е било по-скоро самозарядна карабина "Симонов", защото е много по-точно от "Калашников". Убиецът се е криел в гората и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша са били чести и този, който го е ликвидирал, е бил наясно с това.

 Мирослава Михайлова

Петров редовно прави преходите си на Витоша заедно с Мирослава Михайлова, която е негова треньорка по тенис. Жената се е занимавала и с раздвижването на бившата барета. То се налага заради травма от 1999 г., когато Петров бе прострелян в крака. На 16 август куршум поразява и Мирослава, но жената оцеля.

Мирослава Михайлова бе приета в "Пирогов", където бе оперирана, а в началото на септември бе изписана тихомълком. Оттогава нейното местоположение не е известно. Според източници на "България Днес" Михайлова е защитен свидетел и й е назначена охрана. Поводът за тези мерки е, че простреляната с Алексей Петров е единственият свидетел на убийството. Само Михайлова знае как изглежда убиецът, как е бил облечен и как е избягал от местопрестъплението. За това подсказа индиректно и главният секретар на МВР Живко Коцев преди седмици.

Четете още

РАЗКРИТИЕ! Алексей Петров е убит от командос

РАЗКРИТИЕ! Алексей Петров е убит от командос

Вече е ясно кой е поръчал убийството на Алексей Петров

Вече е ясно кой е поръчал убийството на Алексей Петров

Реклама
Реклама
Реклама