Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17005677 www.bgdnes.bg

НАЗДРАВЕ! Иван е царят на виното

Въпреки трудната година за лозарите 

Моля се на боговете за плодородие и добра реколта това лято 

Царят на виното се казва Иван Стойчев и е от благоевградското село Илинденци. Лозарят премери сили с участници от цялата страна и спечели първо място в конкурс за божествения еликсир.

"Занимавам се с лозарство от много малък. Това е семейна традиция и наследство от баба и дядо. Хванах мотиката за пръв път, когато бях едва на 8-9 години, и усетих, че това е призванието ми и ми харесва", с усмивка споделя Стойчев.

Реклама

По думите му участва в конкурса за втори път и отново печели титлата. За пръв път се включва през 2014 г. и смайва журито със своето вино. След което заминава в чужбина за няколко години, но родината му липсва и се завръща обратно.

"Бях много позитивно настроен за тази година и очаквах да спечеля, защото много хора хвалят виното ми. Любимият ми сорт керацуда е наследство от баба и вирее на много малко места. Щастлив съм, че успявам да запазя уникалния вкус", разказва лозарят, който освен това работи и като инспектор по местните приходи в общината. По думите му всеки винопроизводител има много работа от февруари до октомври, тъй като лозарството не е за всеки и изисква много постоянство.

"Никак не е лесно да съчетавам производството на вино с професията си. Истината е, че нямам никакво време, защото през почивните дни винаги съм на лозето, за да работя, особено когато дойде сезонът. Отпуск също си взимам, за да работя на лозето, вместо да си почивам", разкрива тайната на хубавото вино Иван.

По думи на лозаря миналата година е била най-тежка за винопроизводителите заради лошите метеорологични условия. Въпреки това Иван успява да запази реколтата си и да произведе истински шедьовър.

"Миналата година бе най-трудната, която помня. Първо имаше обилно количество валежи, след което много високи температури, а това никак не е полезно за лозята", споделя лозарят, който се моли на боговете тази година да е плодородна.

Реклама
Реклама
Реклама