Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17247700 www.bgdnes.bg

В Родопите пропищяха: Страх ни е от мечка убиец

Стръвницата не се спира пред нищо, преминава през ток и яде животни, казва кметът 

"Страх ни е от мечката, която обикаля Смолянско и убива животните наред. Много от местните заключват вратите си и не излизат вечерно време".

Реклама

Това разкри пред "България Днес" кметският наместник на смолянското село Черешово, след като преди дни стръвница уби крава и четири телета в района. По думите му нападенията са пет от началото на годината и хората са в паника, тъй като повечето от мечките в Смолянско са пропуснали да заспят зимен сън и е въпрос на време да нападнат и те.

"Животните са будни заради необичайно топлото време и ако сега само една мечка напада, въпрос на време е да се включат и другите", споделя Кисьов.

Кметският наместник разкри, че стръвницата влиза в Черешово, тъй като в района има много стада от животни, които са на свободна паша. По този начин обядът на мечката директно е сервиран.

"Електронният пастир не спира хищникът. Преминава през жиците с ток и директно изяжда плячката си", разказва Милко Кисьов. По думите му местните жители са предимно възрастни хора и поради тази причина не се осмеляват да вземат мерки.

"Преди няколко години в центъра на селото имаше една мечка с две малки и тя влизаше в къщите на хората през деня. Оттогава са стресирани", спомня си кметският наместник.

Поради тази причина Кисьов съветва хората, ако срещнат мечка, да не й обръщат гръб и да правят резки движения, а да стоят спокойно и да я гледат в очите. При такова поведение тя сама ще се оттегли.

"За съжаление няма какво друго да направим. Овчарите също няма какво да направят с голи ръце, нито ще се жертват, за да защитят животните", категоричен е Кисьов. По негови думи от Държавно горско стопанство "Смилян" са поискали да бъде разрешен отстрелът на мечката, създаваща проблеми.

Четете още

Мечокът Тишо, който изяде телефон, има голям апетит

Мечокът Тишо, който изяде телефон, има голям апетит

Зла мечка обикаля около "Фермата"

Зла мечка обикаля около "Фермата"

Реклама
Реклама
Реклама