Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17280723 www.bgdnes.bg

КНСБ иска революция със заплатите

Революция със заплатите ще се случи, ако предложенията на КНСБ за промени в Кодекса на труда влязат за обсъждане в парламента. Синдикатът е подготвил 50 страници със законови текстове.

„Няма обаче на кого да ги дадем. Започнахме двустранния диалог с работодателите по тази тема и разменяме предложения какво смятаме, че трябва да се промени", обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Реклама

Синдикатът представи становища по управленската програма на правителството и искания за спешни действия по ключови политики в областта на доходите, социалната политика, социалния диалог и енергетиката.

По думите му в Кодекса на труда в България няма раздел заплащане на труда, а най-важното нещо, което вълнува хората, когато започнат да работят, е каква заплата ще получават. "В Библията на труда – Кодексът, има няколко члена, които касаят как се определя МРЗ и такива, които препращат към други нормативни документи. Това що е основна, брутна заплата, какви елементи я формират, как се квалифицират функциите и се оценяват изискванията, как се формират системите на заплащане, какъв е постоянният и плаващ елемент на бонусите – всичко това го няма.

Липсва, за съжаление, и в някои колективни трудови договори. Всичко това КНСБ иска да го промени. Директивата ни задължава да го направим. Тя казва, че колективното трудово договаряне на заплатите трябва да стигне 80 процента от наетите. В същото време покритието с колективни договори е 25 процента, като в много от тях дори няма директно договаряне на заплатите, защото има вътрешни правила в предприятията", разясни Димитров.

Той посочи, че КНСБ настоява и за нов закон за насърчаване на заетостта. Работната група по него не се е събирала нито веднъж, макар че е създадена през октомври миналата година. Темата за трудовата миграция и мобилност също е на парче. Специализираният орган в МТСП пък не е заседавал в рамките на това правителство.

Четете още

Карлос Насар не е взимал заплата тази година

Карлос Насар не е взимал заплата тази година

Минималната заплата може да стане 1050 лева догодина

Минималната заплата може да стане 1050 лева догодина

1700 лв. заплата си гласуваха общинските съветници в Добрич

1700 лв. заплата си гласуваха общинските съветници в Добрич

ШОК! 9100 лв. става заплатата на кмета на Дупница

ШОК! 9100 лв. става заплатата на кмета на Дупница

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама