Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17551747 www.bgdnes.bg

Днес погребват изпепеленото в Германия семейство

Събраха парите за транспортирането на телата 

Кънчо, Катя и двете им невръстни деца намират покой у дома 

Доли ЛУКАНОВА

Изпепелените в Германия българи ще бъдат погребани днес. Близки и познати на опечаленото семейство на Катя и Кънчо Жилови се събират, за да си кажат последно сбогом, в пловдивското село Костиево, където живее фамилията, преди да замине зад граница. Телата на родителите и техните невръстни деца - Галиа (3 г.) и Емили (6 м.), бяха транспортирани в България вчера.

За целта бяха необходими 18 хил. евро. Хора от цялата страна станаха съпричастни с трагедията на семейство Жилови и дариха средства, за да може загиналите да намерят покой у дома. Включиха се и много футболисти в знак на подкрепа за съотборника си Здравко Жилов, който играе в "Гигант" (Съединение).

Реклама

"Успяхме да съберем 11 178 лв. Предадохме ги на близките. Те са съсипани, трагедията е голяма. Всичко е документирано, прозрачно, за да няма поводи за инсинуации и приказки, каквито вече се появиха", коментира пред "България Днес" Георги Калоферов, кмет на пловдивското село Костиево.

Трагедията се разигра на 25 март в германския град Солинген. По информация на немската агенция ДПА пожарът е възникнал на стълбището на стара сграда. Открити са "ясни следи от запалителна течност", което води до извода, че палежът е умишлен. Следствието предполага, че извършителят е разпръснал запалително вещество в 2:47 през нощта, след което избягал. Около 40 души се обаждат в пожарната, която пристигнала в 2:53. Семейство Жилови обитават таванското помещение и нямат шанс да се измъкнат. Немски медии пишат, че около три часа, когато пожарникарите вече гасят огъня, Кънчо звъни на свой братовчед и му казва "Горим!", като това навярно са последните му думи.

Преди дни над 700 души излязоха на траурно шествие в Солинген в памет на загиналото четиричленно семейство от България. Хората настояват за справедливост.

Четете още

Вълна от съпричастност за изпепеленото семейство

Вълна от съпричастност за изпепеленото семейство

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама