Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17647221 www.bgdnes.bg

Сериен килър уби българин в испански затвор

Близките на Ангел Великов искат кръвнина от властите

Варненецът затрит с дъмбел в испански затвор

Варненецът Ангел Великов е убит с дъмбел от троен килър от Пакистан в испански затвор. Българинът е тикнат зад решетките, след като отрязва зърната на жена. Тройният убиец пък е умъртвил и запалил две възрастни сестри и брат им. Прави го, защото им дал голяма сума, която бабите да пратят на мними интернет любовници, единият от които представящ се за бившия шеф на НАТО ген. Уесли Кларк. Текат разследвания и предстоят процеси за 4 убийства и измами за стотици хиляди евро.

Историята започва отдавна, но на 18 януари тази година в мадридското предградие Мората де Тахуня са намерени убити две сестри и брат им. Труповете са открити, след като комшии подават сигнал, че не са виждали от доста време пенсионерите Амелия, Анхелес и Пепе. В дома им ченгетата се натъкват на окървавените им трупове, започнали да се разлагат. Били са запалени накуп, но загаснали. Съдебните медици заключават, че убийството е станало още през декември, а за оръжие е ползван железен лост. На 19 януари всички в Мората почитат смъртта им с минута мълчание и започва тридневен траур. Преди той да изтече, в полицията се предава и се признава за виновен 42-годишният пакистанец Дилавар Хюсеин, който известно време живеел при възрастната фамилия. Всъщност дребничкият Ел Негро (Черният), каквото прозвище имал, бил основен заподозрян, защото преди малко повече от година нападнал с чук Амелия. Бил осъден на две години, но пуснат миналия септември за добро поведение.

Реклама

След задържането Дилавар Хюсеин е настанен в Модул 12 на мадридския пандиз Естремера (виж карето). Това е зоната на най-опасните затворници и съответно с най-високо ниво на сигурност. На 24 януари при пакистанеца е докаран българинът Ангел Асенов Великов. Роденият през 1983 г. е задържан през юни 2022 година, след като отрязва зърната на гърдите на жена си. Присъдата му е 8 години, но през тази пролет предстояло обжалване пред Върховния съд в Мадрид и затова Великов е докаран в столицата. Дилавар и Ангел са настанени в една килия. Българинът имал тежък характер и почти не общувал с никого, но с пакистанеца редовно блъскали във фитнеса, не се карали и прекарвали времето в игри на шах.

Междувременно започват да излизат подробности около тройното убийство. Амелия и Анхелес станали жертва на измама. Били хлътнали по двама военни на САЩ, когато се биели в Афганистан. С мнимите Майкъл и Едуард се запознали във фейсбук, като единият бил висш офицер, а другият с нисък чин. Култовото е, че "Майкъл" бил сложил на профила си снимка на бившия командващ на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк, а "Едуард" на Марио Гера, екскмет на град до Лос Анджелис. Онлайн връзката продължила и след изтеглянето на войските през 2021 г. Внезапно Майкъл спрял да пише на Анхелес, а Едуард обяснил на Амелия, че началникът му е починал. Мъртвият бил милионер, завещал на него състоянието си, но всичко щяло да бъде поделено с испанската му любима. Разноските по уреждане на наследството били огромни и му трябвали пари. Амелия и Анхелес повярвали и започнали да му пращат пенсиите си от около 3000 евро. Едуард искал още и жените продали земи, които имали, както и къщата си. Заживели под наем в малък апартамент. Тотално разорени, започнали да искат големи суми назаем от съседи и дори от дон Паскуал - свещеника. Пенсионерките не им вярвали, че става дума за измама, и пратили общо около 400 000 евро.

През това време Дилавар Хюсеин държал магазинче в Арганда дел Рей, близо до Мората де Тахуня. Продавал GSM, а предлагал и услуги като фотокопиране и изпращане на пари. Амелия и Анхелес го посещавали. Не е ясно дали и Дилавар решил да се включи в бизнеса на измамниците, или е станал косвена тяхна жертва, но се разбрал със сестрите да продаде магазинчето за 50 000 евро, да им ги даде назаем, а те да му върнат 100 бона. Понеже бил останал без доходи, се настанил да живее при пенсионерите. По-късно разбрал, че сестрите са разорени, и така се стигнало до нападението с чук над Амелия. Лежал зад решетките само няколко месеца и бил пуснат. Явно новината е стигнала до сестрите, защото в дома им е намерен пистолет, който явно купили за самозащита. Той не е използван, а още не е съвсем ясно как пакистанецът е влязъл, тъй като всичко било заключено.

Преса и разследващи установяват все повече подробности от любовната измама. Дилавар и Ангел Великов са в пандиза, докато посред нощ Ел Негро се обажда по домофона на охраната да приберат трупа на българина. Надзирателите намерили Ангел с напълно размазано с фитнес дъмбел лице. Убийството станало няколко часа по-рано след партия шах, а никой не бил чул нищо.

Две седмици семейството събира пари за транспорта и погребението. Последно сбогом с него си взимат родителите, сестра му и много приятели. Той има и две непълнолетни дъщери.

На образуваното дело за смъртта на Ангел Великов се явява адвокат Родриго Лопес. Той представлява близките на българина и обявява, че ще иска обезщетение от властите. Според него смъртта на Великов "може да се дължи на провал в сигурността" в затвора Естремера. Той задава въпроси, защо българинът е сложен в килия с троен убиец и как пакистанецът се е сдобил с дъмбел.

 Наемателите на Естремера

В мадридския затвор Естремера има 74 клетки, предвидени за пандизчии с висока степен на опасност. Пандизът е проектиран във весели цветове и с градини, които да облекчат престоя. Естремера е известен с някои прочути "наематели". Сред тях е бившият командир на баската терористична организация ЕТА Франсиско Хавиее Гарсия Гастелу - Чапоте, който има да лежи 500 години за убийства на политици, и Патрик Ногейра, който уби четирима от фамилията си и има три доживотни присъди плюс 25 години решетки. Доскоро там бяха задържани сепаратистките лидери, които през 2017 г. направиха референдума за независимост на Каталуня.

Четете още

Пиян мъж нагриза полицай като Суарес

Пиян мъж нагриза полицай като Суарес

Ванга за 2024-а: Чакат ни войни, терористични атаки и криза

Ванга за 2024-а: Чакат ни войни, терористични атаки и криза

Няма да кажа защо запалих българите! Убиецът от Солинген мълчи за пожара

Няма да кажа защо запалих българите! Убиецът от Солинген мълчи за пожара

Намерен нож закопава прокурорския син

Намерен нож закопава прокурорския син

Реклама
Реклама
Реклама