Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1773173 www.bgdnes.bg

Взимат хотела на Тепавичарови

Близките на разстреляното в Пловдив семейство Тепавичарови не могат да плащат кредита им, за да запазят ипотекирания хотел в Чепеларе.
Това призна пред "България Днес" майката на Николина Тепавичарова - Албена Царева.
Една от водещите версии, по които работят разследващите, е, че Георги Тепавичаров е убил съпругата си Николина, двете момченца Илия и Ангел, след което сам сложи край на живота си, защото не издържал психически на финансовото бреме. Преди 5 години Тепавичарови взимат кредит, за да ремонтират наследствената къща в Чепеларе и да я превърнат в семеен хотел. Като гаранция залагат първия и третия етаж на сградата на улица "Зорница" в родопския град.
"Когато се появиха информации, че са взели кредит от 200 000 лв. ("България Днес" първи съобщи това), решихме, че е лъжа. Георги и Нина ни бяха казали, че са получили 100 хиляди. Едва по-късно, когато отидохме в банката, разбрахме, че наистина става въпрос за двойно по-голяма сума. Не знам защо са го крили. Може би за да не ни притесняват, може би причината е била друга", разказва за първи път пред медия почернената майка на Николина.

В банката Албена Царева отишла с другата си дъщеря Живка. Там установили, че само за лихви семейството е плащало по 24 408 лева на година. Главницата така й не са успели да погасяват.
"Години наред са покривали всичко редовно. Странното е, че за първи път не са внесли вноски през ноември, декември и януари, точно докато тече сезонът", обяснява Царева. Тя казва, че ще се опитат да задържат къщата, но това й се вижда непосилно.
"Няма как да се справим. Поне да бяха живи, че да си помагаме. Трябва да внасяме 2034 лева на месец, което са много пари. И това, при положение че туристи няма постоянно. Не ни стига мъката, а сега и къщата ще вземат", тъжи Царева. Тя обяснява, че този сезон бил много по-слаб от миналата зима. В момента в семейния хотел има малко гости и направените резервации за следващите дни не били обнадеждаващи. През януари били пуснати ваучери за почивки в сайт за групово пазаруване. Ниската цена от 10 лева за нощувка предизвикала голям интерес. След като случилото се разчуло обаче, част от хората се отказали.

Реклама

Освен хотела фамилията ще остане и без апартамента в Пловдив, в който стана трагедията, тъй като той е ведомствен на военните и бе даден на Тепавичарови под наем.
Сега раздираната от въпроси Албена Царева събира смелост да отиде до местопрестъплението, за да огледа сама в търсене на отговори за случилото се. Апартаментът вече не е запечатан, но жената за последно е била в него непосредствено преди трагедията. Именно тя вероятно е последната, видяла четиримата Тепавичарови живи. На 10 януари, четвъртък, пристигнала в Пловдив, за да им гостува. Пренощувала при тях. По нищо не си личало да са угрижени. Георги бил съвсем спокоен, дори весел. В петък си тръгнала за Чепеларе към 13.30 часа. Разбрали се с дъщеря си да се чуят, щом пристигне. Към 18 часа звъннала на Николина, но тя не вдигнала телефона, което й се видяло странно, но решила, че ще й върне обаждането. Привечер пак я потърсила, но безрезултатно. Звъняла непрестанно и през уикенда. Притеснена, тя се чула с брата на Георги Ц Костадин, и в понеделник именно той намира телата, след като пристига в Пловдив, за да провери какво се случва.

Според съдебномедицинската експертиза смъртта на четиримата е настъпила в нощта на петък срещу събота. Децата и Николина са открити простреляни в леглата си, докато спят. Странно е обаче защо Николина спряла да си вдига телефона още към 18 часа, когато е било прекалено рано да са си легнали. Тези факти Албена Царева ще разкаже на Пловдивската военна прокуратура, която работи по случая. Майката на Николина все още не е разпитвана и едва преди ден получила писмо да се яви, за да даде показания. Разбрала се с родителите на Георги да отидат заедно, но те все още не били призовани.

Заемът отпуснат без застраховка живот

Николина, на чието име е ипотечният кредит, не е имала застраховка живот. Това установила майка й, след като се запознала с кредитното й досие.
"Това е нещо много гнило. Обясниха ни, че такава била политиката на банката, а за първи път чувам някой да отпуска такъв голям кредит, без да изиска застраховка живот. Наехме адвокат и той също остана много учуден от това. Иначе самата къща е с полица срещу "Пожар и други рискове", обяснява Албена Царева.

Албена Царева: Заплашвали са ги!

- Госпожо Царева, разследващите работят по няколко версии за причините за случилото се. За самата вас имате ли някакво обяснение какво е подтикнало зет ви да вземе пистолета?
- Постоянно мисля за случилото се, но нямам никакво обяснение. Но според мен някой ги е притискал и заплашвал.
- В Нареченски бани, където живее родата на Георги, витае слух, че той се бил замесил със секта. Чули ли сте нещо такова?
- Не! За първи път от вас чувам за такова нещо. Но Георги не обичаше да споделя за проблемите. Все ми казваше: "Майко, ако нещо те притеснява, винаги ще казваш, ще помагаме с каквото можемУ. А какво се оказа - той се е притеснявал.
- Родителите на Георги Стоянка и Илия Тепавичарови приеха изключително тежко трагедията. Възстановяват ли се вече?
- Преди малко се чух със Стоянка. Едва се държат, взимат успокоителни. Костадин, братчето на Георги, е още по-зле. Знаете, именно той ги откри. Но това нещо няма как да се забрави и ще помним как си отидоха децата, докато сме живи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама