Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/17969748 www.bgdnes.bg

Бандити източват пари от банковите карти в чантите!

ВНИМАНИЕ! ГДБОП предупреждава!

Крадци, въоръжени с електронни устройства, нареждат плащания от чужди портфейли

Крадци източват безконтактно пари със скиминг устройство, подобно на постерминал директно от портфейлите в чантите ви! Бандитите от разстояние нареждат плащане и прехвърлят средства от сметката ви към техен ПОС терминал! Внимавайте! Предупреждението идва от разследващи полицаи от сектор "Киберпрестъпност" от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП).

Реклама

В София и големите градове клиентите на всички банки са пропищели от нерегламентирани плащания, направени по безконтактен път. Разследващите, които обработват жалбите по сигналите, разказват,   че в банковите си извлечения жертвите показват неприпознати от тях плащания, направени през ПОС терминал, и пострадалите се кълнат до един, че не са нареждали преводите. "Банките не покриват липсващите суми, защото те са направени към ПОС терминал, тоест кражбата е замаскирана като доброволно плащане в търговски обект, като например плащане в магазин за бижута, в супермаркет", разказват ченгетата и допълват: "Сумите обикновено са малки, часовете на извършване на платежните операции също са в целия 24-часов диапазон на денонощието. Някои от потърпевшите са се усъмнили своевременно, че са станали жертви на престъпление заради нелогично поведение на престъпниците.

"Разхождах внучето си в градинката пред НДК и една дама, на около 50 години, с руски акцент ме заговори, вероятно беше украинка, добре облечена, начервена, с парфюм, попита ме къде е спирката на тролея и докато й обяснявах, все се буташе с нейната чанта в моята, която беше на рамото ми. Аз се отдръпвах, но тя все се буташе в мен, аз след ковид пандемията спазвам дистанция и ми беше много неприятно. Явно тогава е станала кражбата", разказала 67-годишната столичанка пред бопаджиите, станала жертва на престъплението. От картата й било наредено плащане към терминал на стойност 170 лева. Това е една четвърт от пенсията ми, гръм да ги убие тези крадли", жалвала се пенсионерката пред разследващите.

Студент на 23 години също станал жертва на киберпрестъпниците, докато се редил на опашка в магазин за цигари в 4 часа след полунощ пред столична дискотека. "Залепи ми се един калъф отзад, докато чаках да си купя цигари, аз си нося портфейла в задния джоб и реших, че него ще краде, сложих си ръката, там беше, а явно в това време той ми е източил парите от сметката", разказал младежът, който олекнал с 98 лева, пред полицаите.

Те препоръчват на хората да прибират банковите си карти, без значение дали са Viza или Master card, дебитна или кредитна карти в специални калъфи. Те защитават магнитната лента и чипа върху пластмасата на банковата карта от нерегламентирано безконтактно плащане. И съветват да се спазва дистанция в случаите, когато непознати подозрително се натискат към вас и се опитват да ви заговорят, защото на тях им трябва време и близост да наредят плащането от картата в джоба ви към техния ПОС терминал, скрит у тях, обясняват бопаджиите.

ИТ специалистите в световен план в банковата сфера не спират да търсят начини да повишат сигурността и защитата на своите клиенти, но истината е, че за пореден път престъпната мисъл е по-напредничава и бандитите намират все нови и нови начини да крадат чрез кибертехнологиите, разказват разследващите. Според тях най-честият обект на престъпления и до днес си остават банковите карти. България е една от водещите страни в световен мащаб по брой заловени картови престъпници, които извършват престъпления във всички точки на света и излежават присъди в чужди затвори. В миналото киберпрестъпниците монтираха скиминг устройства директно върху АТМ банкоматите. После се научиха да поръчват с чужди карти луксозни стоки като часовници за по 50 000 евро, скъпи коли директно от представителствата, разказват бопаджии. Нашенци през години са били задържани в момент на престъпления във всички западноевропейски държави, в САЩ, Канада, Мексико, Сингапур, както и на територията на цяла България. Никой не се наема да каже каква до момента е сумата на нерегламентираните плащания от сметките на българите от различните банки към ПОС терминалите на крадците. Едно е сигурно, тя всеки ден расте с бомбастични маршове, категорични са експертите от "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Реклама

Калъф пази картата от нерегламентирано плащане

Проверка на в. "България Днес" показа, че във виртуалния пазар се предлагат различни модели защитни калъфчета за карти. Те се търгуват от 1,25 лева до 9 лева, има ги в различни цветове, направени са от алуминиево фолио и пластмаса. Предлагат се и пластики, наподобяващи банкови карти, които се поставят в непосредствена близост до банковите пластики и действат като защитна броня срещу нерегламентирано нареждане на банков превод. Те се продават от 3 до 10 лева.

Някои по-напредничави работодатели на последното изложение на трудовата борса Bulgaria wants you, организирана от тв водещите Иван и Андрей в столицата, като австрийския енергиен холдинг EVN, световния доставчик на технологии и услуги "Бош", германската хладилна компания "Либхер" и други предизвикаха фурор сред гостите, като раздаваха като свои рекламни материали именно предпазни магнитни карти за банкови карти. На служителите им тогава се налагаше подробно да разясняват на посетителите за какво служат пластиките.

"Ало-ало" измамник с руски акцент се прави на служител на БНБ

С объркан словоред, натрапчив руски акцент "ало-ало" измамник се опита да източи пари от банковата сметка на жена от София. Жертвата сама разказа за инцидента пред медиите, като уточни, че престъпникът се представил на служител от отдел "Сигурност" на БНБ, който се свързал незабавно с нея, защото мъж се опитвал да изтегли пари от сметката й във Варна.

Появила се е нова схема за телефонна измама, алармира по Нова тв жена от София, която вчера е получила обаждане от мъж с руски акцент. Той говорил с доста объркан словоред, без да се представи, казвайки само, че е служител на отдел "Сигурност" в БНБ. Обяснил, че мъж се опитва във Варна да изтегли пари от банка и това можело да засегне сметка на жената. Тя обаче нямала пари в тази банка, нито пък имала нещо общо с Варна.

Услужливият бандит предложил на жертвата си да не се стига до полицията, а да решат проблема, но тя категорично настояла да намесят ченгетата. Тогава мошеникът затворил. "Интересен бе номерът, от който ми позвъни, не беше нито мобилен, нито имаше някой от телефонните кодове на населените места в страната. Когато позвъних обратно на този телефон, никой не се обади", разказа жертвата и посъветва: "Банките никога не искат да прикриете нещо нередно от полицията, именно с това гласът от линията ме усъмни, че човекът отсреща е измамник".

От БНБ предупреждават, че централната банка не поддържа сметки на физически лица, още по-малко нейни служители се обаждат на физически лица по телефона.

Реклама
Реклама
Реклама