Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1808137 www.bgdnes.bg

"Страдивариус" за 300 000 евро не се уговори от Мешерето (снимки + видео)

Над 300 000 евро цена за цигулка "Страдивариус" уговарял член на на ромския съд (Мешерето - б.р.) - криминално проявен 66-годишен мъж, когато от ГДБОП предотвратиха сделката с посредник.

Задържан е М.К. на 47 г.

Срещата на двамата станала в дома на Л.К. А целта била сделка с движими културни ценности с изключително висока материална и културно-историческа стойност.

Реклама

Спецоперацията е на служителите на секторите "Трафик на културни ценности" и „Трафик на хора" в ГДБОП, която е проведена вчера.

М.К. също е криминално проявен.

Л.К. тъкмо уговарял с клиент, доведен от посредника М.К., продажбата на цигулка за цена над 300 000 евро. Цигулката носела знака на известната италианска фамилия Страдивари - производител на най-редките и ценни екземпляри в лютиерното изкуство. В света са запазени общо около 600 инструмента, произведени от Антонио Страдивари до 1737 г.

Веднага е претърсен адреса в София, където антимафиотите открили 7 картини на европейски художници, изрязани от рамките, увити в плат и приготвени за транспортиране.

С полицейска мярка за 24 часа е задържан М.К. Образувано е досъдебно производство по описа на ГДБОП. Предстои назначаване на експертизи.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама