Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1808456 www.bgdnes.bg

Кметът на Варна Кирил Йорданов с имоти за милиони

Недвижими имоти за няколко милиона лева притежава кметът на Варна Кирил Йорданов, показа проверка на "България Днес". Атрактивните апартаменти и парцели са купени от съпругата му Елена Валеева.

Това според юристи означава, че по закон половината имущество е собственост на Йорданов. Документите за сделките категорично опровергават твърденията на градоначалника, че "няма никакво имущество, чист е като сълза, а единствените му доходи са от заплатата, която взима".
Изявлението си Кирил Йорданов направи на специална пресконференция преди няколко дни. Повод за свикването й станаха призивите за оставка, които издигнаха десетките хиляди протестиращи варненци. На ежедневните си митинги те открито обвиняват Кирил Йорданов, че е марионетка на олигарси. Добрите контакти на Йорданов с едрия бизнес са видими и от имотните сделки на съпругата му. Градоначалникът се радва на особеното благоволение на олигарси, които въртят добър бизнес с общината във Варна. За това подсказва фактът, че съпругата му Елена Валеева е успяла да плати скандално ниски цени за част от купените си апартаменти.

Реклама


Сред най-фрапиращите примери, заслужаващи вниманието на прокуратура и данъчни, е покупката на апартамент в курорта Свети Константин и Елена. Тристайното луксозно обзаведено жилище от 110 квадрата е в затворен комплекс "Порт Палас". Баровският комплекс с ограничен достъп е вдигнат от известен пловдивски олигарх. Разположен е на метри от морето, към него е изградено и яхтено пристанище. Заради уникалната си архитектура и луксозните строителни материали цените на апартаментите в "Порт Палас" са космически. Според обяви в агенции за имоти цените на жилище като на Кирил Йорданов стигат до 500 000 евро. Сума над десет пъти по-висока от платената от съпругата на кмета. Според документите фирмата на Елена Валеева е броила едва 79 500 лева за луксозния апартамент.


Трудно обяснимо намаление на цените има и при друга сделка на кметската съпруга. Преди няколко години тя се е сдобила с огромен апартамент в центъра на Варна. Продавачът е фирма от обръчите на местен бизнесмен, прочул се с многото си сладки договори и сделки с общината. Връзките на олигарха с управниците на морската столица вероятно са причина той да приеме загубата на стотици хиляди левове при сделката с кметската съпруга. От документите става ясно, че Елена Валеева е платила едва 124 586 лева за апартамента, който според брокери струва няколко пъти повече.
Валеева е инвестирала огромни суми и в покупка на атрактивни терени, готови за строителство на хотели и къщи. Чрез една от фирмите си тя е собственик на около 25 декара във варненското село Близнаци. Заради близостта си до курорта Камчия и резервата "Лонгоза" имоти и резиденции там имат доста богати българи и чужденци. Интересът към селото държи високи цените и в момента според брокери земите на варненския кмет струват над 300 000 евро.
Стотици хиляди евро струват и парцелите във варненската местност Зеленика, които си е купила кметската съпруга Елена Валеева. Имотите са разположени около пътя между нос Галата и варненския квартал Аспарухово. Освен уникална панорамна гледка те са и на броени метри от морето. В момента квадратен метър там струва около 60-70 евро, а кметската съпруга има терени с обща площ около 7 декара.

 

Пазарува от себе си

Атрактивни сделки с имоти има и "чистият като сълза" Кирил Йорданов. Макар и по-малко на брой, те също са повече от любопитни. Като кмет на Варна той на няколко пъти сам е продал на себе си общинско имущество. Подобни сделки според юристи освен неморални са и фрапиращ пример за конфликт на интереси. Сред тях е купеният от Йорданов през 2005 г. общински парцел заедно с построената върху него къща. По това време той кара втория си мандат начело на града. Няколко месеца по-рано кметът прави нова сделка сам със себе си. В резултат Йорданов се сдобива с половината от парцел с площ 160 квадрата в идеалния център на Варна. Малко преди това кметът си купува от общината и парцел от 261 квадрата в квартал „Възраждане", върху който впоследствие е вдигнат магазин, част от търговски център.

 

Странен бизнес

Съпругата на варненския кмет е вложила сериозни суми и в частния си бизнес. Чрез фирмата си "Ева-медикъл СТМ" Елена Валеева е собственик на медицински център с капитал от 355 000 лева. Въпреки налетите пари фирмата на Валеева декларира печалби по едва десетина хиляди лева годишно. В същия момент именно чрез нея са закупени и имотите за милиони левове, собственост на семейството. Отделно "Ева-медикъл СТМ" е обявила в отчета си за 2011 г. , че неизвестни клиенти имат да й дават 832 000. Макар да не получава пари за работата си, чрез фирмата Елена Валеева успява да плаща обучението на децата си от първия брак и сина на Кирил Йорданов в Швейцария. За последните пет години това е струвало на семейството 650 000 лв.

Кара мотор за 30 000

Безпаричният кмет на Варна се прочу и с луксозния 1200-кубиков мотор, с който фучи по улиците на града. Поръчковата машина е внесена директно от Германия и според слуховете струва 14 000 евро.

Реклама
Реклама
Реклама