Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1809318 www.bgdnes.bg

Вербовчик от ДС: Двама свещеници не станаха агенти, единият бе Христофор Събев

По православна линия ДС имаше много добър агентурен апарат. Като цяло нашата Църква не е била репресирана. БПЦ водеше проруска политика и в това отношение всички ги подкрепяхме.

Това разказва Йордан Гюдуров, смятан за един от най-добрите вербовчици в Попския отдел на Държавна сигурност. “Когато видехме някой по-интелигентен човек с качества да се развие в структурата на Църквата, го привличахме. Спускахме задача да проучване на специализирания отдел. И, ако някой ни хареса, отивахме на оперативен контакт с него”, разказва офицерът пред “168 часа”.

“Виждаме се на първа среща и го разхождам по какви ли не теми. На това му казвахме разузнавателна беседа или извличане на информация на тъмно”, продължава Гюдуров.

Ако “обектът” доказвал първоначално посочените си качества, се преминавало към предложение за вербовка. “Тогава му разкриваме, че сме от Държавна сигурност. Казваме, че разчитаме на хора като него, които са прогресивни, че го чака голяма перспектива и т.н.”, допълва старият вербовчик.

Спомня си обаче, че двама от набелязаните мъже не се поддали на обработка. Един от тях бил Христофор Събев.

“Вербовките се осъществяваха на три принципа. Първият бе на основа на компроматен материал. Вторият бе на основата на материална зависимост. Третият, който нашето поколение масово практикуваше, бе на идейно-политически или на идейно-патриотична основа. Аз съм вербувал само на тази основа. Никога не съм си позволявал да използвам срещу някого компрометиращи данни, за да го принудя да сътрудничи”, твърди Йордан Гюдуров.

Цялата история четете в "168 часа" 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама