Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1817220 www.bgdnes.bg

Таксите за лични документи назаконни

Таксите за издаване на български лични документи са незаконни.

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени текстовете от наредбата, по която Министерство на вътрешните работи събира вземания по Закона за държавните такси. Така се оказа, че е неправомерно събирането на пари от гражданите, за да им бъдат издадени лични карти, шофьорски книжки и задгранични паспорти.
Делото е по жалба от лятото на 2010 г. на председателя на Гражданска инициатива "Справедливост" адвокат Иван Груйкин. След повече от две години разтакаване по различните нива на съдебната система ВАС прие аргументът на адв. Груйкин, че таксите са назаконни, заради произволното им определяне и противоречието им с принципа за разходоориентираност и икономическа обоснованост.
"Адвокатът на МВР на успя да обясни колко струва изработката на една лична карта. Те събират едни всякакви суми, които по никакъв начин не става ясно за какво отиват", обясни Росен Йеротеев от управителния съвет на "Справедливост". Сега предстои МВР да обжалва решението пред петчленен състав на Върховния съд.
"Само се надяваме да не попаднем на политически назначен съдия. Затова ще помолим всички медии да отразят гледането на казуса, за да бъде информирано обществото", допълни Йеротеев.
"Справедливост" атакува в съда няколко от различни текси, които се събират в страната. Стотици милиони лева от тях прибира държавата от гражданите всяка година, изчислиха са от сдружението.
"В България действат над 100 таксионни режима. не сме попаднали на законна, защото при определянето на тарифите е нарушен принципът за разходоориентираност, залегнал в Закона за държавните такси. Според него размерът на таксите трябва да отговаря на разходите за извършавенто на услугата, за която се събират от администрацията. Всяка сума над тази представлява скрит данък, с който държавата си пълни незаконно бюджета за сметка на гражданите. Всички такси явно се определят от нуждите на администрацията и очакваната платежоспособност на задълженото лице", обяснява адвокат Иван Груйкин, председател на "Справедиливост" и продължава:
"Незаконни са, защото са определени произволно. Законът за държавните такси нарушава задължителни икономически и социални принципи, които са налице във всяка правова държава. Липсва разходна оправданост и икономическа целесъобразност. Таксата, която е цена на услуга, трябва да съответства точно на материалните разходи за дадената услуга. Всяка една такса трябва да почива на едно предварително ценообразуване. Трябва да е направена сметка какви разходи включва едно административно действие. Такова никога не е правено. Администрацията не се чувства длъжна да се отчете", завършва юристът.
Незаконността на събираните съдебни такси вече бе потвърдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. За това има две осъдителни присъди срещу България. В мотивите си Европейският съд постановява, че необосновано високият размер на таксите за достъп до съд е нарушение на Европейската конвенция за правата на човека.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама