Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18320671 www.bgdnes.bg

7 язовира полупразни

Нивото на 7 язовира в страната е обезпокоително ниско в сравнение с предходни години, съобщи Министерството на околната среда и водите, цитирано от Би Ти Ви. Причините са в липсата на пролетно пълноводие, както и поредната много суха година. Язовирите са „Ястребино", „Тича", „Тополница", „Копринка", „Жребчево", „Домлян" и „Пясъчник". От тях обичайно се използват съществени водни обеми за напояване.

„През последните години се наблюдават климатични промени, които се отразяват върху количеството на водите и тези ефекти са осезаеми през цялата година", констатират от ведомството.
В тази връзка нееднократно и още в началото на годината екоминистерството е сигнализирало Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и „Напоителни системи" за обезпокоително ниското запълване на част от язовирите. То е информирало и за необходимостта да бъдат предприети всички необходими действия за акумулиране на водни обеми в язовирите, намаляване на загубите по напоителните канали и недопускане разхищението на води.

Реклама

„Обръщаме внимание обаче, че при продължаване на тенденцията за постъпващ малък приток към язовирите и повишен разход на вода, при наличните към момента водни обеми не може да се гарантира водоподаването през тази и следващата година. Поради обезпокоително ниското ниво на запълване на язовирите МОСВ ще се стреми да разпределя оставащия воден ресурс и да отпуска наличните в язовирите водни обеми спрямо годишния график за съответната обезпеченост на притока и прогнозите на Националния институт по метеорология и хидрология", съобщават от министерството.

От язовирите, водите на които се използват за питейно-битово водоснабдяване, ще се разрешават приоритетно води за обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване. Такъв е язовир „Ястребино", който се използва за питейно-битовото водоснабдяване на Антоново, кв. „Еревиш", 9 села в района и Омуртаг. Язовир „Тича" също се използва за питейно-битовото водоснабдяване на Шумен, Велики Преслав и Търговище.

От страна на Министерството на земеделието и храните и „Напоителни системи" ЕАД следва да се предприемат мерки за осигуряване на допълнителни водни количества от алтернативни водоизточници, както и за повишаване ефективността на водовземането, обобщават от ведомството.

Четете още

Ванга предсказва жестоката криза за вода

Ванга предсказва жестоката криза за вода

Как се гледат 24 деца на воден режим? (ВИДЕО)
Как се гледат 24 деца на воден режим? (ВИДЕО)

Как се гледат 24 деца на воден режим? (ВИДЕО)

Село с вода само за погребения
Село с вода само за погребения

Село с вода само за погребения

Ваканция заради безводие

Ваканция заради безводие

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама