Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18366810 www.bgdnes.bg

Предаваме на Русия враг на Путин

  • Гардът на милионера Габриел Юшваев може да бъде пратен на фронта
  • Софийският градски съд одобрява екстрадицията на Абубакар Абакаров, издирван за стрелба в Москва

Търсен от години враг на Владимир Путин ще бъде изпратен на съд в Русия! Софийският градски съд одобрява екстрадицията на Абубакар Абакаров, издирван за престрелката с един труп в комплекс "Москва сити" през 2017 г., научи "България Днес".

Реклама

След стрелбата Абакаров се покрива от разследващите. Първо пребивава в Украйна, а след това отива в Европа, разкриват запознати. Там той се чувства в пълна безопасност, тъй като след началото на войната редица страни от Европейския съюз отказват международно правно сътрудничество с Русия. Арестът по заповед на Интерпол го изненадва.

Родните криминалисти го спипват през февруари т.г. Оказва се, че за Абакаров има издадена заповед за задържане от Басманния районен съд в Москва на 25 юни 2021 г. Мъжът е родом от село Учкент, Република Дагестан. По националност е аварец, иначе се води руски и турски гражданин, става ясно при снемане на самоличността му в съда. Задържаният се води неосъждан, женен е, има висше икономическо образование. С ортак държи фирма за доставка на медицински препарати и техника в Истанбул, в квартал "Умрание", който е в азиатската част на мегаполиса.

Руската федерация го търси за хулигански действия, включително съпротива на длъжностно лице, занимаващо се с нарушение на обществения ред, показва справка в Наказателния кодекс. Предвиденото наказание по този член е до 7 г. затвор, принудителен труд и глоба.

Заповедта за задържането е издадена от зам. главния прокурор на Русия, а в издирването се включва и международната полицейска организация. Месец след ареста руските власти изпращат пакет документи и отправят запитване кога ще се разглежда искането. Магистратите ни отговарят, че още се подготвя процедурата. Тя е свързана с обмен на много документи по линия на дипломати и правни служби.

Наскоро съдия Даниела Борисова одобрява молбата за екстрадирането на задържания и постановява до предаването му той да стои в килия за по-сигурно. Очаква се известният арестант да бъде изправен пред съда след екстрадицията.

Реклама

Късметът на Абубакар Абакаров му изневерява през ноември 2017 г. Дотогава той е охрана на богатия бизнесмен и вицепрезидент на Световния конгрес на планинските евреи Гавраил Юшваев. Във фаталния ден се разпалва конфликт между охраната на милиардера и служители на бабаити от частна охранителна фирма. Това става на паркинга на небостъргача "Око" в центъра на Москва. По същото време там авторитетният предприемач Дмитрий Павлов, по прякор Павлик, празнува 55-ия си рожден ден. Юшваев и лидерът на бойния клуб "Скорпион" Магомед Исмаилов са сред поканените гости.

Разпрата започва, тъй като паркираният майбах на Юшваев пречи на известната певица Любов Успенская да премине. Служители на федералното държавно предприятие "Охранка" на руската гвардия, наети в този момент да ескортират ценни товари, искат от шофьора да премести колата. Следва скандал между гвардейците и кавказците и престрелка като по филмите. От изстрелите е покосен служителят на частната охранителна компания Платон Койда, а още петима души са ранени, сред тях и служител на Руската национална гвардия.

Абакаров се оказва последният заподозрян, който е задържан за стрелбата. Той е в полезрението на полицията още от началото на века, когато се говори, че е част от влиятелната група на Коптев. Подозиран е за покушението срещу авторитетния чеченски бизнесмен Ахмед Шахбиев. Около полунощ на 19 юли 2014 г. неизвестни стрелят по мерцедеса му и бягат. Шахбиев е ранен в бедрото, рамото и седалището.

Обвиненията срещу 44-годишния Абакаров за хулиганство и съпротива са скалъпени, коментират в родината му. Според запознати истинското прегрешение на Абакаров е, че многократно е осъждал войната на Путин в Украйна, като е изразявал публично мнението си, включително и в някои руски сайтове.

Режимът на Путин преследва хора предимно от републиките, за да ги мобилизира и прати на фронта в Украйна. А там ги чака почти сигурна смърт. Такава съдба застига много мъже, които дори не се намират на територията на Руската федерация. Схемата е проста - руската прокуратура изисква екстрадиция по обвинения за дребни провинения. Истинската цел обаче е, след като се прибере в Русия, не да получи присъда, а да бъде пратен на фронта.

Боксьор също е замесен

Замесен в престрелката в Москва е и известният боксьор Магомед Исмаилов. Той печели медали в редица шампионати. Първоначално заподозреният е объркан с адаша си Мага Кобра, който е легендарен ММА боец.

През 2017 г. Исмаилов е шеф на охраната на милиардера Юшваев. Разследващи подгонват 7-8 души, които установяват по камерите. Във връзка със стрелбата са образувани няколко наказателни дела, включително и срещу старши следовател, който първоначално е разследвал обстоятелствата около сблъсъка. Разследващият е обвинен, че е сменил куршумите от веществените доказателства.

Магомед Исмаилов и Елдар Хамидов са единствените, които първоначално сядат на подсъдимата скамейка, а заседателите ги признават за виновни за хулиганство, незаконно боравене с оръжие и опит за убийство.

Реклама
Реклама
Реклама