Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1839480 www.bgdnes.bg

Майката на намушкания Присиян: Уби сина ми и му открадна чехлите!

Христо Кобрата, който уби 11-годишния Присиян от Шумен, е задигнал чехлите на детето след престъплението. Това разказа пред "България Днес" почернената майка на жертвата Стефка Влайкова. Тя се яви пред Върховния касационен съд в София като частен обвинител срещу убиеца на детето си на заседанието вчера. До месец върховните магистрати ще решат дали Христо Сечински ще остане за 30 години в затвора, или ще получи по-лека присъда.


Защитата на Кобрата поиска намаляване на присъдата от 28 години, която постанови втората инстанция. Основният аргумент на адвокат Донева е, че Кобрата имал чисто криминално минало и нямал предумисъл да извърши престъплението.
Майката на Присиян, която е частен обвинител в процеса, и адвокат Даниела Русева обаче поискаха максимална присъда от 30 години за жестокия убиец.
"Има много факти, които говорят, че Кобрата съвсем целенасочено е планирал да убие сина ми Приси", разказа през сълзи майката Стефка. "Два дни преди убийството по тъмно, около 20.30 часа вечерта, Кобрата е висял с часове под терасата на Приси и е настоявал синът ми да излезе. Когато хазяинът ми помолил Христо Сечински да си тръгне, тъй като е късно, Кобрата се обърнал към Присиян и му казал: "Имаме уговорка за утре, обеща да дойдеш!", споделя майката.
На следващия ден - 5 септември 2011 година, Присиян не се прибира у дома. Стефка започва да звъни на мобилния му телефон, но никой не вдига. Търси го и по улиците, обажда се на телефон 112 и уведомява и полицията, че детето й е изчезнало. "Телефонът му даваше свободно от 21 часа до 10 часа на следващия ден. След това бе изключен", плаче майката. Присиян е открит мъртъв ден по-късно в изоставен търговски център.
След като убива момченцето, Кобрата оставя трупа на местопрестъплението. На следващия ден отива рано сутринта в магазина, където детето помагало срещу дребни суми пари.
"Попитал е собствениците на магазина къде е Приси и защо не е на работа, при условие че знае, че го е заклал. Просто е гледал да си подсигури алибито и да се измъкне. Магазинерите забелязали, че Кобрата е обул чехлите на Присиян. Направило им впечатление, защото синът ми помагал две седмици непрекъснато в магазина, за да купи други джапанки за убиеца си - Христо Сечински", разказва майката.
След като разбира, че никой не подозира за убийството, Кобрата се връща на местопрестъплението и се опитва да изгори тялото на детето. Изхвърля острието на оръжието, с което убил Присиян, и окървавените си дрехи. Мобилният телефон на момченцето е открит на местопрестъплението разтопен от пламъците.
Присиян е бил наръган над 17 пъти с хладното оръжие. Има рани в тила, при един от ударите острието на ножа се забива на близо 3 см дълбочина в черепа му. Детето умира в адски мъки и издъхва, след като Кобрата прерязва гръбнака му. Убиецът твърди, че мушкал детето с ножа, докато спре да говори. Пред разследващите се държи ехидно, разкарва ги с дни, докато ги отведе до мястото, където е хвърлил оръжието. Накрая признава за убийството и обяснява, че му е причерняло. Психиатрите са категорични, че Кобрата е осъзнавал какво върши, докато убива детето. Определят го като агресивен и импулсивен. От помощното училище, в което е бил Кобрата, също подчертават, че младежът е агресивен. Когато учителите му правели забележка, той вадел ножовете и ги заплашвал.
След убийството на Присиян майката Стефка получава инфаркт. Хазяинът на семейството също, тъй като обичал детето като свое. Бабата на Христо Кобрата се самоубива, защото не може да понесе какво е извършил внукът й. Над 500 души в Шумен се включват в шествието в памет на загиналото дете.
"Държа да подчертая, че кръвнината, която съм написала като цифра в гражданския си иск, е символична. Не се интересувам от парите, държах да съм частен обвинител по делото срещу убиеца на детето ми, за да настоявам до края за максимална присъда за този жесток човек. Утре пак ще му причернее и ще извади ножа" - казва почернената майка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама