Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1840408 www.bgdnes.bg

Метеорологът Петър Янков: 25 градуса ни очакват през март

Иво АНГЕЛОВ

- Г-н Янков, последните дни бяха много топли и слънчеви, докога ще се радваме на хубавото време?

- През тази седмица валежите са често явление, те са с пролетен характер и летен привкус. Времето обаче остана сравнително топло, а средните температури между 14-19 градуса. Пълен обрат, типично за март, започва във втората половина на седмицата, когато през страната ще премине циклон. Заедно с него в страната ще нахлуе студен въздух, като днес и утре валежите ще бъдат предимно от дъжд, а в събота вече ще има валежи от мокър сняг. Очаква се чувствително понижение на температурите. След това отново идва период на затопляне с по-сухо време.

Реклама

- Тоест март няма да измени на природата си и ще бъде с много обрати на времето?

- Да. В народната метеорология март е известен точно със своите обрати. Има една приказка за месеца. Март се омъжила за Април, който бил много красив момък, но много немарлив. И когато го видела с изцапани обувки и дрехи, тя се разсърдвала. А когато го видела в приятен и прегледен вид, тя се усмихвала. Ако трябва да се върнем към по-научното представяне, март е първият месец, през който температурите вече минават твърдо над 10 градуса в населените места. Това е месецът на пролетта. Има един приятен привкус на валежите, който носи пролетно ухание. Слънцето вече пече по друг начин, то топли.

- Споменахте, че предстоят валежи от сняг. Можем ли да кажем, че зимата не ни е оставила още?

- Не сме изпратили още последния сняг и в това няма нищо необичайно. Снегове валят в началото на април и май. Особено по високите места. Минус 10 градуса на 1500 м надморска височина ще бъде температурата при очакваното в събота застудяване. Това са последните прогнози и изчислителните центрове ги сменят всеки ден. Сега устойчивото захлаждане в края на седмицата е налице и го очакваме.

- А можем ли да се надяваме на температури над 20 градуса до края на месеца?

- Може дори и по-високи - стойностите може да достигнат и 25 градуса. Тези аномалии от последните топли дни не са някакво сериозно изключение и не са феномен. Климатичните справки показват, че температурите са достигали 26-28 градуса през март. Архивите припомнят, че преди години в Павликени е било дори 30 градуса. Средните абсолютни максимални температури през месеца са от 25 до 30 градуса. Често се случва да има периоди на затопляне. Не е нищо необичайно това, на което сме свидетели през последните дни.

Реклама

- Кога точно настъпва астрономическата пролет?

- На 20 март в 13,01 ч. Тогава е пролетното равноденствие. Обикновено метеорологичната пролет се различава от астрономическата с един период от 5-10 дни или по-рано, или по-късно. Този март като цяло се очаква двете да съвпаднат и ще вървят ръка за ръка.

- Зимата е към своя край - можем ли да обобщим, че е била по-топла от минали години?

- Да, зимата беше много по-мека и температурите не бяха чак толкова ниски. Характерното, което се наблюдава през последните 5-6 години, е, че в такива големи градове като София поради затоплянето и така наречените "топлинни климатични острови" бързо се топи снежната покривка. Ако по планините или населените места в съседство има много сняг, то в големите градове, където всичко е бетон, се излъчва много топлина и средните температури се повишават с 1-2 градуса. Логично снежната покривка много бързо се стопява. Това се наблюдава и за местния градски климат на София. Всички ставаме свидетели как зелените площи бавно и постепенно се унищожават. Дори напоследък има някаква нова технология, при която тротоарите се заливат с асфалт, а не се поставят плочки. Асфалтът поема много топлина и излъчва такава. Така снегът се топи по-бързо, но и лятото е по-топло. Винаги я има хубавата и лошата страна.

- Това може ли да бъде съотнесено към широко коментираната тема за глобалното затопляне?

- Тази теза трябва да се разглежда много внимателно. Всеки използва темата за свои си цели и се изговарят една камара глупости. Тепърва ще има страни, които да намерят верен ход в променящия се климат за близките 100-200 години. Не може да се отрече, че се увеличават неблагоприятните климатични явления, като имам предвид проливните дъждове, резките застудявания и затопляния по нашите географски ширини. Трябва да се търси решение, но не може като в Средновековието да вдигнем палатките и да яхнем конете. Или да се преместим на север, защото там е по-хладно или пък климатът е по-благоприятен. Трябва да се проявява разум, когато се говори за една толкова важна тема, каквато е глобалното затопляне в целия свят.

- Можем ли да говорим отсега какво ще бъде лятото тази година?

- Още е рано да се правят подобни прогнози. Възможностите на метеорологията са много големи, но в рамките само на 3-5 дни - там, където се иска сериозна оценка на обстановката за въздушния и морския транспорт. В края на краищата науката има своите прагове, които не могат така лесно да бъдат прескочени.

Реклама
Реклама
Реклама