Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1858555 www.bgdnes.bg

Уволняват катаджията убиец

Уволнение грози полицая Борислав Илиев, който премаза човек на пътя. Инцидентът стана вчера през нощта около 1.40 часа на 17 март. Ченгето се движело с личния си автомобил "Рено Меган" към вкъщи по ул. „Железопътна" в посока бул. „Първа българска армия". През това време улицата пресичал мъж на 60 години. Илиев набил спирачки, но не успял да избегне удара. Вследствие на удара пешеходецът е починал на място.
Минути след катастрофата катаджията е тестван с дрегер за алкохол. Уредът отчита 0,98 промила алкохол в кръвта. Полицаят бил задържан за 24 часа в ареста на 7-о районно управление и след изтичането на мярката бил освободен.
Във фаталната вечер той е бил на работа до 20 часа. След това се почерпил с приятели извън работно време, след което решил да седне зад волана, въпреки че е къркан.
Вече започнало разследване по случая. Отделно се прави и вътрешна проверка. Борислав Илиев е от 18 години в групата на мотористите "Сигма" в столичната Пътна полиция.
Според заповед на Министерския съвет от времето на вътрешния министър проф. Георги Петканов всички служители на МВР, които карат кола след употреба на алкохол и се установи съдържание в кръвта им над 0,5 промила, ще бъдат дисциплинарно уволнявани. Законът за движение по пътищата предвижда в такива случаи лишаване от право да се управлява автомобил и глоба, но не и незабавно уволнение.
Заповедта на проф. Петканов бе разписана през октомври 2003 година заради зачестилите инциденти с пияни полицаи, които блъскат и убиват хора. Един от тях бе служителят от секретната дирекция "Оперативно издирване" на МВР Кирил Малинов, който уби с личната си кола семейството Снежана, Иван и 6-годишната Борислава Григорови в столичния кв. "Дружба". Жертвите му пресичали пешеходна пътека. След инцидента Малинов избяга, но няколко часа по-късно се предаде. В кръвта му бяха установени 0,9 промила алкохол.

 

Бебе пострада в катастрофа

Ден след инцидента с Борислав Илиев друг пътен полицай причини катастрофа. Регулировчикът от Пътна полиция към СДВР Красимир Тошков пътувал с голфа си по бул. "Патриарх Евтимий" около 14.20 часа в понеделник. Колата, която се движела пред него, набила рязко спирачки заради пресичащ на зебра пешеходец. Регулировчикът се врязал в хондата, в която се возели семейството с едногодишно бебе. Малкият Антон Христов изхвърчал нагоре и блъснал главата си в тавана. Настанен е в "Пирогов" с фрактура на черепа, контузия на мозъка. Детето е било оперирано в сряда. Срещу Тошев също се водят разследване и вътрешна проверка. В кръвта му не е установено наличие на алкохол.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама