Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1858616 www.bgdnes.bg

Опиц ослепява в затвора

Осъденият за убийство иконописец Йордан Опиц вече е почти изцяло сляп и с двете си очи. Въпреки това зографът продължава да твори и според съкилийниците му произведенията му се получават като истински шедьоври, научи "България Днес".
Още преди да бъде прибран зад решетките, Опиц ослепя с дясното си око. През последните месеци обаче зрението му се влошило още. Удовлетворена била молбата му за преглед и лекарите са му открили катаракта в напреднал стадий и на лявото око. Според докторите развитието на "пердето" може да се спре само с операция. Препоръката им била художникът да си почива повече, но въпреки това той продължил да рисува още по-настървено. Опиц работи върху параклиса "Свети Никола" в двора на затворническото общежитие в Казичене.

В последните дни му ставало все по-трудно и казал на помагащите му пандизчии, че вижда иконите като през мъгла. Налагало му се почти да се долепва до рисунката и да движи четката до голяма степен само по усет. Опиц обаче отказал да преустанови работа по параклиса, защото вече е насрочена дата за официалното му откриване след ремонта, а все още имал много работа. Церемонията ще бъде на 15 август, когато се пада големият християнски празник Успение на Пресвета Богородица.
Според виделите параклиса всичко в него се получавало изключително добре, а иконите били истински шедьоври на зографското изкуство.
Близките на Опиц се притесняват, че след 15 август, когато той няма да има творческо предизвикателство, осъденият зограф ще рухне психически и това ще се отрази още повече и на здравословното му състояние.

Реклама


Засега художникът се държи и въпреки проблемите с очите и слуха си на въпроса "Как е?" неизменно отговарял, че се чувства много добре. Опиц обаче бил видимо отслабнал, но когато го питали, твърдял, че и храната е добра, и се чувства отлично.
Иконописецът успя да се види за повече време с близките си, след като затворническото ръководство го пусна за втори път в домашен отпуск. Опиц прекарал повечето време със сина си Борис, след което се прибрал в Казичене.
В неделя, на Заговезни, Опиц се обадил на най-близките си. Въпреки че 63-годишният мъж е най-възрастният във фамилията, поискал прошка от тях за това, което е сторил. Не криел, че случилото се с Мариан Янчев го гризе постоянно и не му дава минутка покой. Преди 6 години Опиц го простреля смъртоносно пред кооперацията на "Чаталджа" 6, в която живееше. Сградата била обирана десетки пъти и на 5 февруари 2007-а Йордан Опиц вижда във входа двама наркомани. Решава, че са дошли да крадат, взима пистолет и застрелва единия - Мариан. Куршумът обаче поразява и дългогодишната му приятелка Силва. Няколко дни след смъртта на младежа тя отива при бащата на Мариан и го моли да остане за през нощта в неговата стая. Виктор Янчев я намира сутринта в несвяст, опитва се да я спаси, но не успява - Силва се самоубива в леглото на любимия си със свръхдоза, въпреки че не била зависима.
На Заговезни Опиц признал пред близките си, че поискал прошка от Господ за стореното и се помолил и за паметта на младежа. Те пък го помолили да им прости, че са допуснали да влезе в затвора човек, който според тях в състояние на афект е прострелял крадец, посегнал на частна собственост. Съмишлениците на Опиц се готвят след изборите отново да се активизират и да продължат кампанията в негова защита. Смятат, че преди това е безсмислено, защото исканията им няма да бъдат чути и ще се размият сред вълната от партийни оферти за по-добър живот. Сега обаче в групите в социалната мрежа Фейсбук, създадени в подкрепа на иконописеца, оживено се коментират случаи от последните седмици, при единия от които в столичния квартал "Подуяне" охранител гръмна циганче, влязло да краде в склад, а при следващия в "Димитър Миленков" мъж застреля четирима роми, а впоследствие стана ясно, че къщата му многократно е обирана.


Трябва да събере 300 бона

Първоначално Йордан Опиц бе осъден на 10 години затвор. Той бе признат за виновен за това, че на 5 февруари 2007 г. е прострелял смъртоносно хероиновия наркоман Мариан Янчев, когото подозирал, че претарашвал кооперацията на художника.
През 2012 г. върховните магистрати излязоха с окончателна присъда, която е под минимума за подобно престъпление - 5 години лишаване от свобода. Иконописецът трябва да заплати на родителите на убития по 80 000 лв. обезщетение. С лихвите общата сума от 160 бона обаче вече е набъбнала до над 300 хиляди.


Показвал дух на офицер

"Той е прекалено горд, за да покаже страданията си. Вероятно заради благородническото си потекло", коментира пред вестника негова близка. Зографът е внук на Селестин Франц Фон Опиц, австрийски офицер, който пристига в България заедно с цар Фердинанд. Кооперацията на улица "Чаталджа" е на мястото, където била построена фамилната къща.
"Той е корав мъж с много силно чувство за чест и достойнство. Никога не каза, че не е сбъркал, и никога не е целял да обиди по някакъв начин роднините на Мариан или паметта му. Горда, съм, че стана мой близък", пък заяви Светлана Нонова, която се запознала с Опиц при протестите в негова подкрепа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама