Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1858690 www.bgdnes.bg

Връщат Боевски в България

Прокуратурата може да върне у нас осъдения Гълъбин Боевски. Това обявиха пред "България Днес" магистрати, запознати със случая. Олимпийският шампион по вдигане на тежести в момента излежава присъда от 9 години и 4 месеца за трафик на кокаин в Бразилия.
Още по време на процеса българските власти поискаха Боевски да излежи присъдата си у нас. Магистратите от Бразилия веднага отговориха, че това е невъзможно заради липса на договор за правна помощ, който да позволява трансфера.
Оказва се, че все пак има възможност Боевски да бъде върнат в България. Според запознати Специализираната прокуратура обмисля дали да не се възползва от откритата възможност. Повод за новото искане щяло да бъде разследването за разбития бардак, помещаващ се в нощен клуб. Негов собственик и до момента е Боевски чрез фирмата си "Скандал ВИП". Бардакът бе разбит в началото на февруари, след като спецченгета на ГДБОП атакуваха бара с претенциозното име "Скандал" в столичния хотел "Шератон". От събраните доказателства стана ясно, че макар и в затвора в Бразилия, Боевски продължава да е част от схемата за платена любов. След залавянето му в Бразилия ежедневните дейности се поели от аверите му. Олимпийският шампион получавал единствено част от изкараните пари.


Макар събраните доказателства да уличавали олимпийския шампион, от прокуратурата все още не са решили дали да повдигнат обвинение на Боевски. Повод за колебанията на магистратите е, че това може да забави сериозно разследването. От другата страна били аргументите, че всеки извършител на престъпление трябва да си получи заслуженото. Според запознати решението за Боевски трябва да бъде взето до няколко седмици. В случай че бъде привлечен като обвиняем, веднага щяла да бъде поискана екстрадицията му от Бразилия, без която той не може да бъде съден у нас. За да убеди тамошните власти, прокуратурата щяла да представи всички събрани до момента доказателства.
"Не мога да коментирам нищо", обясни лаконично пред "България Днес" майката на Боевски - Стела.

Реклама


Според запознати разработката на елитния публичен дом от ГДБОП е започнала преди три години - веднага след откриването на самия нощен клуб. По това време начело на схемата бил именно Боевски, а Попов и останалите били просто изпълнители. Ченгетата разкриват, че срещу бар "Скандал" са се водели три разработки. Въпреки множеството оперативна информация за платените сексуслуги разследванията винаги зацикляли след намесата на високопоставен политик от опозицията. Той е известен като чест гост в бара и редовен ползвател на платените ласки. Ембаргото срещу бардака на Боевски паднало едва преди няколко месеца. След усилено събиране на доказателства антимафиотите пристъпили към реализация.
След задържането на Боевски в Бразилия ръководството на бардака било поето от Валери Попов, който бе арестуван също при акцията на ГДБОП. Допреди няколко месеца Попов бил съдружник на Боевски във фирмата, стопанисваща бара. След излизането му от дружеството акциите стават собственост на съпругата му. Заедно с Попов по време на акцията бяха арестувани и помагачите му - трима мъже и една жена. Това са Цветан Тиманов, Стефан Марев и Георги Андреев. В бандата за платена любов участвала и 31-годишната Гергана Лазарова. Именно те поели ежедневната дейност след оттеглянето на Попов.
Според ченгета Лазарова е бивша проститутка, разследвана в Холандия за сводничество. Задачата й била да набира момичета за удоволствия. Повечето от пеперудките са манекенки и фотомодели, участвали в множество конкурси за красота. Заради звездния имидж тарифите им били далеч над нормалните за България. За да прекарат цяла нощ с известна манекенка, клиентите трябвало да се бръкнат с 800 евро, а за час - с 200. В цената обаче не влизали допълнителните екстри като напитките, масажите и танцовата програма. С тях сумата можела да скочи до 300-400 евро на час. Парите от платената любов се делели между сводниците и жриците. Лъвския пай от заработеното получавали сводниците. Според спецченгета за трите години на съществуването си бардакът е реализирал над 5 милиона евро оборот. Част от печалбите продължавал да получава и Гълъбин Боевски въпреки присъдата му за трафик на дрога в Бразилия. С тях съпругата му Красимира покривала огромните разходи за пътуванията до Южна Америка, адвокатските хонорари и разноските по делото.

 

Чака окончателна присъда

Гълъбин Боевски очаква решението на Върховния федерален съд на Бразилия. Това е последната инстанция, пред която щангистът се надява да намали присъдата си от 9 години и 4 месеца затвор. Наказанието му бе наложено от Регионалния федерален трибунал в Сао Пауло.
Семейството на щангиста освободи досегашния му адвокат Леандро Перейра, защото не беше доволно от услугите му. Сега случаят му бе поет от Жак-сон де Паула.
Боевски бе арестуван на 24 октомври 2011 година на летището в Сао Пауло със 7,2 кг кокаин в багажа си. Оттогава той се намира в затвора в Итаи. Щангистът бе закопчан в момент, в който се прибираше от турнир по тенис, на който участва дъщеря му Сара.
На 15 декември 2011 г. му беше повдигнато обвинение за наркотрафик. Шампионът ни твърди, че е купил нови куфари, без да знае какво има в тях. Боевски е категоричен, че е невинен и няма връзки в престъпните среди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама