Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1859388 www.bgdnes.bg

Проф. Михаил Константинов си подаде оставката

Председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов обяви, че подава оставка. Това каза самият той на пресконференция.

Пресконференцията е в отговор на обвиненията, които бяха отправени срещу него през последните дни. За оставка на проф. Константинов от „Информационно обслужване" призоваха различни партии, сред които БСП, ДПС и ДСБ. Като причина бе изтъкнато негово изказване в медиите, че ще направи всичко възможно Тройната коалиция да не се върне на власт.

"Както е по Търговския закон и по Устава на дружеството, аз подавам оставка пред Съвета на директорите. Надявам се - оставката да бъде приета другата седмица. Подавам оставка, защото знам, че в едни избори доверието е най-важно", каза проф. Константинов. 

 „Нещата почнаха случайно. След февруарските протести, които бяха отчасти силови, премиерът Бойко Борисов внезапно подаде оставка. И досега смятам, че това можеше да се избегне, но то се оказа спасително за партия ГЕРБ", добави проф. Константинов.

„Без съмнение елитът се изплаши и изпадна в паника", добави той.

"И през акъла не ми е минавало за фалшифициране на резултати. Впрочем, това не е и възможно", каза още проф. Константинов във връзка с думите му, че ще направи всичко възможно да не се случва Тройната коалиция

„Ставаше въпрос за действия в рамките на закона. Фразата беше глупава и е добре първо да се мисли, а после да се говори", добави Константинов.

„Има група хора, на които дължа извинение, и това са министрите от служебния кабинет, които имат достатъчно проблеми, за да се занимават със скромната ми особа. Когато казах онази глупост, не знаех кой ще е служебният премиер", заяви проф. Михаил Константинов.

„Наложи се аз и общественици да обикаляме като цветарки, да успокояваме хората и да ги призоваваме да спазват Конституцията и законите. Призовавахме, ако хората искат да направят нещо, да го направят по законовия ред. Аз бях първият, който покани протестиращите да дойдат във фирма с държавно мажоритарно участие - Информационно обслужване, за да наблюдават как се подготвят протоколите", каза още той.

Реклама

"Целта е да се стигне до непризнаване на изборите, хвърляне на страната в хаос и даване на възможност на олигарси с огромни дългове - да се спасят", добави проф. Константинов.

 „Има данни, че една доста голяма партия ще получи доста по-нисък резултат от това, което е очаквала. Една друга пък малка партия ще изчезне завинаги от политическата карта на България. За ДПС няма да говоря - въпросът е с кого ще се коалират", добави Константинов.

„Не само правя прогнози, правя добри прогнози", добави той и припомни втория тур на президентските избори през 2011 г.

„Нито премиерът Марин Райков, нито президентът Росен Плевнелиев, нито „господарят на света" Барак Обама могат да уволнят член на Съвета на директорите на акционерно дружество, дори когато мажоритарен собственик е държавата. Прочетете Търговския закон и Устава на дружеството", каза още той.

„Ръководството на малка коалиция поиска три неща от служебния премиер три неща - НСИ да подготвя протоколите от изборите. НСИ нито има желание, нито възможност да стори това, не отговаря на условията на конкурса за фирма, която да направи обработка на резултатите", добави Константинов.

„Второто - софтуерът за броене на бюлетините да бъде достъпен на сайта на ЦИК. Фирмата, обработваща резултатите, не брои никакви бюлетини, тя даже не ги вижда. Фирмата обработва данните от протоколите на избирателните комисии", каза Константинов.

„Третото предложено нещо е протоколите да бъдат сканирани и качени в интернет. В Изборния кодекс е предвидено, не може да молите премиера за това. Човекът си има друга работа - например да търси ксерокси. Искам да поздравя БСП за идеята за ксероксите, която ще доведе до неповторими усещания на ЦИК", заяви още Константинов.

"Нито премиерът Марин Райков, нито президентът Росен Плевнелиев, нито „господарят на света" Барак Обама могат да уволнят член на Съвета на директорите на акционерно дружество, дори когато мажоритарен собственик е държавата. Прочетете Търговския закон и Устава на дружеството", каза Константинов.

Реклама
Реклама
Реклама