Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1859579 www.bgdnes.bg

Корумпиран министър се шири в дворец

Бивш министър на здравеопазването обзаведе сина си със шикозен замък във френски стил.

67-годишният Али Инсанов управляваше здравното ведомство в Азербайджан от 1993 до 2005 г. Лекарят, който има и титлата академик, натрупва внушително богатство за годините във властта. През есента на 2005 г. Инсанов е арестуван и обвинен в присвояване на държавни средства в особено големи размери.


Следствието разкрива, че министърът прехвърля на сина си Видади, дъщерята Айла и племенника Анара общо 16 обекта - 3 болници, 4 поликлиники, диспансер, аптеки и предприятия. Според обвинителния акт стойността на незаконното имущество на министъра достига 3,1 МИЛИАРДА! долара.

Реклама


По време на ареста в жилището на Инсанов в Баку от няколко негови вили са иззети в кеш над 1 млн. долара, повече от 800 хил. евро, близо 25 килограма злато и бижута.

Инсанов пише открито писмо до президента Илхам Алиев, в което драматично се разкайва за облагодетелстването си. Въпреки това правосъдието не го пощадява. През 2007 г. е осъден на 11 години затвор, както и конфискация на имуществото. Той се жалва дори и в Страсбург, но Европейският съд по правата на човека постановява само обезщетение от 10 хил. евро, които държавата Азербайджан да му плати заради нарушения на човешките права в хода на процеса.

Сред най-апетитните имоти в колекцията на министъра е истински дворец във френски императорски стил.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама