Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1860147 www.bgdnes.bg

Човекът факла от Ситово оставя 400 лв. неплатени осигуровки

400 лв. неплатени здравни осигуровки оставя човекът факла от Ситово, който издъхна тази сутрин във варненската Военноморска болница.

"Сега ще търся пари назаем, за да можем да изчистим тези задължения. Не знам обаче дали ще ги намеря. От кметството в Ситово обещаха да помогнат. Да видим...", обясни Валери Йовчев - братът на 40-годишният Тодор, който почина два дни след като се самозапали в силистренското село Ситово.

Реклама


Мъжът си драснал клечката малко след 8 часа в сряда, докато Николинка, жената, с която живеел на семейни начала, все още спяла. Тя се събудила и докато миела очите си чула виковете на Тодор. Изтичала навън и го видяла пред двора на селската къща - целият обгорял, но в съзнание и контактен. Пред нея и лекарите, Йовчев обяснил, че е направил крайната стъпка от отчаяние и безизходица.

Мъжът, който бил строител, нямал постоянна работа от години, а от 6 месеца семейството му вече било на ръба на мизерията. Бензинът, с който Тодор се самозапалил, купил с последните 4 лева, взети от портмонето на Николинка.

Още сутринта след трагедията, тя и братът Валери бяха наясно, че шансът Тодор да оцелее е на практика нулев.

"Приех истината още в болницата, но въпреки това, когато днес ми се обадиха от реанимацията и ми казаха, приех смъртта на брат ми много тежко. Сега се занимавам с предстоящото погребение", обясни пред наш репортер Валери.

И добави, че майка им все още на знае за това, че единият й син вече не е между живите.

"Тя едва се държеше като разбра, че се е самозапалил. Ние сме четири деца - имам друг брат и сестра. Брат ми е при майка ми и се разбрахме той да й каже, защото ще е близо до нея като научи... Сестра ми също вече знае и ще пътува от София за Варна", разясни Валери.

Реклама

Самата Николинка все още не е уведомена, каза още братът и се очаква в всеки момент тя също да научи жестоката новина. Валери ще избърза със съобщаването на трагичната вест, тъй като разбра, че в медиите вече е излязла информация за смъртта на Тодор.

Заради неплатените здравни осигуровки към НОИ, лечението на Тодор Йовчев във Военноморска болница може да остана за сметка на здравното заведение.

"Надяваме се семейството да покрие задълженията към НОИ, защото иначе здравната каса няма да изплати лечението, което ние проведохме, а то е много скъпо. Ако обаче близките нямат тази възможност - никой няма да тръгне да ги изнудва. И без това мъката им е голяма...", коментира началникът на ВМБ-Варна, д-р Ивайло Въжаров.

Реклама
Реклама
Реклама