Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1863405 www.bgdnes.bg

Евтини и вкусни ястия по време на криза

Яйца с доматена салца

Продукти (за 4 порции): 1 зелена чушка, 1 глава кромид лук, 3-4 стръка магданоз, 200 г пасирани домати, сол, лют червен пипер, 1 с.л. олио, 4 яйца, 4 пшенични питки (тип арабски), 200 г кашкавал, 100 г люти чушки.

Приготвяне: Към доматите прибавете оформената на малки кубчета чушка и нарязаните наситно лук и магданоз. Подправете със сол и лют червен пипер. Загрейте олиото в тиган и изпържете яйцата на очи така, че да останат рохки. Поръсете със сол и черен пипер. В тавичка, покрита с хартия за печене, подредете питките и ги намажете със доматената салца. Върху всяка сложете по едно яйце и поръсете с настърган кашкавал. Печете в предварително загрята фурна 5-8 мин. при температура 225 градуса. Сервирайте с нарязани люти чушлета.

Пилешко с брюкселско зеле

Продукти (за 2 порции): 2 пилешки шницела, 350 г картофи, 1 ч.л.+ 1 с.л. олио, сол, черен пипер, индийско орехче, 1 глава кромид лук, шепа брюкселско зеле.
Приготвяне: Нарежете шницелите на ивици, а картофите - на кубчета. Загрейте в тиган 1 ч.л. олио и запържете пилешкото за няколко минути. Поръсете със сол и черен пипер и извадете от тигана. В същия съд добавете 1 с.л. олио. Задушете под капак картофите до златисто за около 10 мин. В последните 2 мин. добавете нарязания наситно лук. Измийте брюкселското зеле и отделете внимателно листенцата. Добавете ги заедно с месото към картофите и продължете да готвите още 3-4 мин. Подправете със сол, черен пипер и индийско орeхчe.

Крем супа с орехи

Продукти (за 4 порции): 750 г картофи, 1 глава кромид лук, 4-5 с.л. масло, 1 л инстантен зеленчуков бульон, 30 г орехови ядки, 1 стрък праз-лук, 100 г сметана, сол, лют червен пипер; по желание 100 г колбас.
Приготвяне: Нарежете картофите на малки парчета, а лука накълцайте наситно. Загрейте маслото в тенджера и задушете нарязаните зебенчуци, угасете с бульона. Варете около 20 мин. Натрошете наедро ореховите ядки и ги запечете в сух тиган. Праз-лука нарежете на пръстенчета и задушете в масло, добавете нарязания на много тънко колбас. Пюрирайте супата, добавете сметана и подправете със сол и лют пипер. Поднесете я гарнирана със праз, колбас и орехови ядки.

Пълнени картофи


Продукти (за 4 порции): 8 средно големи картофа, 1 глава кромид лук, 1 с.л. олио, 400 г кайма, сол, черен пипер, 120 мл инстантен зеленчуков бульон, 2 моркова.
Приготвяне: Сварете картофите. Нарежете лука наситно и го запържете до прозрачност, добавете каймата и гответе още 5 мин. Подправете със сол и черен пипер. Угасете с бульона и варете 12-15 мин. Добавете настърганите моркови. Отцедете картофите, срежете ги по дължина и ги залейте със сместа от кайма. По желание може да поръсите с нарязан зелен лук и дори да гарнирате със сметана.


в."Всичко за семейството"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама