Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/18777400 www.bgdnes.bg

Менделсон зад решетките! Троен килър се ожени в пандиза

  • Когато Темида прави чудеса у нас 
  • Димитър Кънчев е пуснат предсрочно, въпреки че ликвидира своята мащеха, баща си и по-малкия брат

Тройният убиец Димитър Кънчев броди на свобода от цели 2 години, дори се е оженил зад решетките. Това научи "България Днес" от свои източници в Софийския градски съд.

Реклама

При проверка става ясно, че безпощадният килър е освободен на 22 август 2022 г. Кънчев е осъден само на 16 години решетки, а когато е освободен условно-предсрочно от Софийския централен затвор, му остават още 1 г. и 7 месеца и тази над година и половина вече е в миналото, защото през март изпитателният срок на тройния килър е свършил.

Интересното е, че прокуратурата и затворническата администрация напълно подкрепят искането на Кънчев да излезе на свобода, бил се поправил и нямало риск да извърши друго престъпление. Според началника на пандиза в столицата молбата на тройния убиец е напълно основателна, защото, първо, е изтърпял половината от наказанието си и второ, има категорични доказателства, че Кънчев се е поправил зад решетките. Прокуратурата казва, че напълно се доверява на мнението на затворническата администрация и не смята да оспорва, нито тяхното мнение, нито искането на килъра.

От документите по делото става ясно, че Кънчев се е поправил трайно, не е наказван никога. Заради доброто му поведение дори му е позволено да сключи брак зад решетките. Според прокуратурата и затворническата администрация това сочи към стремеж за създаване на семейство.

Режимът му е променян постоянно. Първоначално е бил строг, после общ, а накрая дори лек, което е наложи да бъде преместен в затворническо общежитие от отворен тип. Тройният килър е показвал постоянно уважение към служителите на затвора, участвал е в редица образователни и други дейности. Постоянно е работил зад решетките, и то на външни обекти, което говори за гласуваното доверие, което в крайна сметка било оправдано, смята Темида. Съвестно се е отнасял към ангажиментите и е полагал усилия да се развива в различни насоки. През целия си престой в столичната пандела не се е забърквал в незаконни дейности. Дори е получавал множество отпуски, за да бъде с любимата си. Също така Кънчев има множество награди зад решетките, било то за добро поведение или за добри резултати в работата в пандиза. В момента Кънчев е свободен човек, а според всички институции вече е и добър човек.

Зловещото убийство Димитър Кънчев извършва, когато е на 17 години. По това време той не е от най-примерните тийнейджъри. Буен е и залита по комара. Младежът често взима пари от баща си Николай, за да играе на ротативки. Когато родителят разбира за какво използва синът му парите, които получава за джобни, решава да сложи край на финансирането.

Реклама

На 2 март 1997 г., останал без пари, Димитър решава да открадне пистолета на баща и да го заложи. Налага се направи това, защото е задлъжнял с повече от половин милион неденоминирани лева. За беда баща му го хваща, докато взима оръжието. Без да се колебае, Димитър застрелва татко си на място. В този момент в стаята влиза мащехата на убиеца и втора съпруга на Николай - Миглена Кънчева. 17-годишният младеж гръмва и нея.

В мезонета в столичния квартал "Гео Милев" живее и доведеният 4-годишен брат на Димитър - Ники. В този момент момченцето гледа телевизия. Отива да пита батко си какво става. Димитър му отговаря, че всичко е наред, след което взима нож и заколва малкото момченце, за да не го издаде. После Кънчев измисля план, за да се отърве. Обажда се в полицията и казва, че се е прибрал вкъщи и е намерил семейството си убито. Пристигналите на мястото ченгета задържат Димитър и започват да го разпитват. В крайна сметка той рухва и прави пълни самопризнания. След това завежда криминалистите до контейнера, в който е изхвърлил ръкавиците си след тройното убийство. Ченгетата ги намират на посоченото от килъра място. Впоследствие Димитър се отказва от показанията си. Всичко сочи към Кънчев, докато не се оказва, че полицията и разследващите са направили недопустими грешки. При откриването на ръкавиците в контейнера поемните лица се оказват нелегитимни, което прави доказателствата неизползваеми в съда. В също време Кънчев започва да твърди, че е направил самопризнанията под натиск. Самите те са дадени в отсъствие на адвокат, както се изисква по закон.

"На прословутия запис с признанието ми никой не вижда, че чета", заявява тийнейджърът.

Въпреки уж ясното дело съдът оправдава Димитър, като мотивите са, че няма ясни доказателства за извършеното убийство, а следствието е водено мудно и неефикасно. Прокуратурата обжалва, но убиецът е оправдан общо пет пъти. На финала Върховният касационен съд четири пъти връща делото за ново разглеждане, за да се стигне в крайна сметка до осъдителна присъда.

На 16 май 2011 г. Димитър е осъден на 18 години, но през 2014 г. убиецът ВКС намалява присъдата му на 16 години.

Реклама
Реклама
Реклама