Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/19114340 www.bgdnes.bg

Слави в див възторг от най-бързата българска кола, пее "Велик е нашият войник"

В див възторг от най-бързата българска кола е Слави Трифонов. Возилото, което може да вдигне 500 километра в час, бе представено вчера в родопското село Туховища. Възхитен от българския гений, Слави написа:

"Предполагам, повечето от вас се интересуват от автомобили и това е така, защото в България има регистрирани официално над 3 милиона леки коли. Аз, разбира се, съм един от вас. За това можете да си представите как се почувствах, когато видях по новините, че най-бързата кола в света, всъщност, се произвежда в България. И то, не къде да е, а в Родопите в село Туховища. Звучи абсурдно, нали? Сигурно се чувствате като мен..." - пише Слави Трифонов и добавя: - "Ще ви дам и малко информация, която наистина е малко, и за това пиша всичко това. Колата е мощна 5221 конски сили, развива умопомрачителните 584 km/h, а от 0 до 100 прави за по-малко от секунда. Човекът, който е направил тази кола, се казва Ахмед Мерчев и я прави в село Туховища. Казвам го още веднъж, защото хем го казвам, хем не ми се вярва, но е абсолютен факт. Какво по-явно доказателство мога да дам, че ние българите сме изумителни хора? В света има милиарди коли, а най-мощната се прави в България, в Родопите, в село Туховища от Ахмед Мерчев. Без да искам, неволно, в главата си запях "Велик е нашият войник". Да си жив и здрав Ахмед Мерчев! Като тръгна да губя оптимизма си, веднага ще се сещам за теб! Да си жив и здрав. Респект!"

Реклама

Начален прототип на електрическа хиперкола показа вчера на площада в село Слащен, община Сатовча, инж. Ахмед Мерчев. Той е проектирал и изработил спортния едноместен автомобил сам, в завода, който изгради в съседното село Туховища. Хиляди жители на Слащен и съседните села, както и любопитни хора от страната, бяха на площада да видят автомобила.

"Това е начален прототип на колата "Алиено Сантиеро". След нея ще направим три предпроизводствени прототипа и след това вече ще произведем 10 оригинални. Едноместният болид във върховата си версия е проектиран да има 5221 конски сили и да развива максимална скорост от над 500 км/ч.

Мерчев се е занимавал с роботика и електроника в София. Преди десетина години поискал да си купи хубава супербърза кола, но не открил такава, която да отговаря на изискванията му и се захванал сам да я проектира и изработи.

Четете още

Ето я първата БГ кола, която вдига над 500 км/ч

Ето я първата БГ кола, която вдига над 500 км/ч

Слави Трифонов: Боли ме зверски кръстът, едва се контролирам!

Слави Трифонов: Боли ме зверски кръстът, едва се контролирам!

Eто ги всички жени на Евгени Димитров (Снимки)

Eто ги всички жени на Евгени Димитров (Снимки)

Пиленцата от Монако с емблема на "Майбах"

Пиленцата от Монако с емблема на "Майбах"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама