Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/19182406 www.bgdnes.bg

Скандали тресат националния отбор по футбол от 40 години

Замесват Десподов в комарджийската афера

Любо Пенев ни праща да духаме супата, Стоичков повежда бунт преди САЩ '94

Далавери с валута, бунт на Стоичков, футболисти комарджии, корупция и манипулиране на мачове. Това са само част от големите скандали около националния отбор през последните 40 години.

Последният избухна преди няколко дни, след като излезе информация, че футболисти са играли комар в хотела в нощта преди унизителната загуба с 0:5 от Северна Ирландия на 15 октомври. Според слуховете един от играчите е загубил 50 000 лева в игра на карти със своите съотборници, а сред заподозрените участници е и капитанът Кирил Десподов. От БФС продължават да мълчат, явно надявайки се скандалът да отшуми и случаят да бъде забравен. Подобни "развлечения" не са нещо ново в националния - наскоро Наско Сираков разкри, че всички играчи от златния ни отбор са играли покер помежду си, тъй като... нямало какво да правят.

Реклама

Първият голям скандал около националния отбор е от далечната 1984 година. Тогава е разкрита корупционна афера, главен герой в която е тогавашният председател Димитър Николов. Той с помощта на шефа на международния отдел на федерацията Дочо Нанов и друг служител правят схеми с валута от участието на националния отбор в международни мачове. При визита в Швейцария, за която са похарчени държавни пари, домакините обещават да възстановят разходите - 34 344 франка. И те го правят, но сумата е задържана и не пристига в София. Година след това Николов командирова по формален повод Нанов да изтегли парите и да ги донесе. Но в Държавна сигурност са следили нещата и триото попада в затвора, след като в домовете им са открити големи суми във валута.

Две години по-късно по време на световното в Мексико излиза статията "За недъзите в българския футбол", чрез която властта подготвя народа за предстоящата чистка във футбола. Набедени са треньорите, които не работят по съвременната методика, а футболистите придобивали незаслужени блага без съответните отговорности. Самият национален селекционер Иван Вуцов е разследван за злоупотреби и уреждане на мачове, но всичко някак притихва.

През 1993-та националите се класират за световното в САЩ след знаменитата победа с 2:1 над Франция, но не всичко около отбора е цветя и рози. Тогавашният президент на БФС Валентин Михов обещава обща премия от 1 млн. долара за класирането, но проблемът е, че няма откъде да намери парите. Михов си прави сметка, че когато пристигнат тези от ФИФА за участието на световното в САЩ, ще плати от тях. Но футболистите не искат да чакат и вдигат бунт, че заплашват и с бойкот. Начело е голямата звезда Христо Стоичков. Става голям скандал, а Михов е принуден да "абдикира" в полза на "пловдивските брокери", а на стола му сяда за една година Христо Данов. Той изплаща премията, защото е банкер, но когато сумите от ФИФА идват, си ги удържа. Още на следващата година банката на "брокерите" фалира и те вече не могат да управляват.

По времето на веселяшкото управление на президента Иван Славков скандали също не липсват. Преди европейското през 1996 г в Англия. националите отново се бунтуват за премии, след като Батето обещава една сума, а впоследствие я намалява. Нещата се решават на среднощна среща между Славков, Иван Вуцов и тарторите на отбора. Проблемите продължават и в Англия, където отборът е настанен в стар и порутен хотел до брега на Северно море. Футболистите се вдигат на бунт и отказват да тренират. Треньорът Димитър Пенев се застъпва за тях и в крайна сметка отборът се мести в Нюкасъл при далеч по-добри условия, но Батето и компания вече са набрали на Стратега. България отпада в груповата фаза на Евро '96, Пената е уволнен, а племенникът му Любослав Пенев е разсипван от критики, след като си вкарва автогол при загубата с 1:3 от Испания. На прибиране от Англия той изръсва пред телевизионните камери култовата си реплика: "Кой ме уважава, ме уважава, който не - да духа супата!". Медии и фенове са бесни на Любо, който заедно със Стоичков обявяват бойкот в знак на солидарност с уволнения Димитър Пенев. В интервю по радиото Стоичков нарича неговия наследник Христо Бонев "Господин Никой", а извън ефир го определя като "цървул" и "тюфлек". Малко по-късно Камата усеща, че е прекалил, и се обажда на Зума за извинение и молба да го върне в отбора, но легендата на "Локо" (Пд) му затваря телефона. Малко по-късно Любо Пенев е върнат в състава, но Бонев не иска и да чуе за Ицо. Тогава Стоичков се качва на джипа си и отива директно в дома на треньора в Пловдив. Камата му се извинява в очи, иска прошка и поднася огромен букет цветя на съпругата му Ева. Това умилостивява Зума и Ицо е реабилитиран в националния. Години по-късно Стоичков е от другата страна като селекционер на България. Заради него от националния отбор се отказва капитанът Стилиян Петров, но по-късно двамата успяват да изгладят противоречията.

При управлението на Борислав Михайлов в БФС изцепките около националния отбор са многобройни. Едно от най-срамните петна е скандалната контрола с Естония, завършила 2:2 след свирени четири дузпи от съдията. Мачът е разследван от ФИФА заради съмнения за манипулации и резултатът по-късно е анулиран. По-късно Михайлов подхрани съмненията, след като се появи негова снимка с един от световните босове на черното тото Дан Тан и небезизвестния Костадин Хаджииванов-Коце Маца, който също е подозиран в манипулиране на мачове.

Президентстването на Боби продължава с негови разпити в ГДБОП, хвърляне и връщане на оставка и още много други скандали. Шефът на БФС бягаше от медии и фенове, като след един от мачовете на България бе качен на джипа си директно от пистата на националния стадион. Краят на ерата на Боби дойде буквално с пролята кръв. Той затвори вратите за мача на националния отбор с Унгария, а около стадиона хиляди фенове от различни отбори се обединиха в масов протест. Напрежението ескалира и десетки хора бяха пребити безпричинно от полицията, която използва и водни оръдия срещу хората. Малко по-късно Михайлов най-накрая окончателно подаде оставка, за да бъде заменен на шефския пост от Георги Иванов-Гонзо, при когото също вече избухна първият скандал.

Реклама
Реклама
Реклама