Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1926532 www.bgdnes.bg

Погребаха Маргарет Тачър върху оръдие

Кралица Елизабет ІІ лично отдаде последна почит на бившия премиер Маргарет Тачър

Тялото на легендарния британски премиер от 80-те години на миналия век Маргарет Тачър бе поставено върху артилерийско оръдие от Първата световна война за погребалната церемония в Лондон.
Погребалният кортеж потегли от църквата "Дева Мария" в Уестминстър. Първата спирка бе в църквата "Свети Климент Дански", където ковчегът с тленните останки на силно мразената от комунисти и синдикалисти консерваторка, покрит с британския национален флаг, върху който имаше букет бели цветя, бе качен на карета и потегли към катедралата "Свети Павел". Процесията мина покрай хиляди желаещи да се сбогуват за последно с култовия политик. Оръдието с ковчега върху него бе внесено в храма от осем военни от различните видове въоръжени сили. След църковната служба тялото ще бъде доставен в кралската болница "Челси". Там дъщерята на скромния бакалин Алфред Робъртс и единствена жена британски министър-председател ще бъде кремирана, а прахът й ще бъде положен до гроба на съпруга й Денис Тачър.
На величественото погребение, което по нищо не отстъпваше на това на принцеса Даяна през 1997 г., се появи и кралица Елизабет II и съпругът й принц Филип. Това е едва вторият път, в който тя лично присъства на погребение на бивш британски премиер след това на Уинстън Чърчил в далечната 1965 г. Погребението на Тачър стана най-помпозното, което Лондон е виждал след смъртта на Кралицата майка през 2002 г.
 В траурното слово в катедралата "Свети Павел" към хилядите присъстващи от цял свят се обърна нейният наследник на премиерския пост и лидер на консерваторите Дейвид Камерън. Той нарече Тачър "смела жена, вършеща трудна работа" и зачете част от Евангелието на Йоан. Жестът бе направен в съответствие с волята на коравата британка, която приживе е искала на погребението й откъси от Библията да прочете действащият премиер на страната, независимо от неговата партийна принадлежност. Службата продължи почти един час, а на нея присъстваха над 2300 официални гости от 170 страни. Сред политиците от острова се открояваха бившите британски премиери Тони Блеър, сър Джон Мейджър и Гордън Браун.  
За тяхната сигурност се грижеха повече от 4 хиляди полицаи. Постове с бариери и метални детектори бяха разположени по маршрута на процесията в Уестминстър, а по покривите на близките сгради гъмжеше от снайперисти. Покрай трасето, откъдето минава процесията, бяха премахнати кофи за боклук, стълби и други предмети, които биха могли да бъдат ползвани от потенциални терористи.
Легендарната Желязна лейди почина на 8 април на 87-годишна възраст след инсулт. Новината за смъртта й отекна в целия свят, а коментарите за нейното управление се оказаха доста противоречиви заради безкомпромисния й стил на управление и тежките реформи в почти всички сфери на икономиката, които върнаха на Лондон статута на световна бизнес столица.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама