Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1926632 www.bgdnes.bg

Петя погребана на метри от дома си

Аделина ГЕОРГИЕВА

20-годишната Петя Тодорова е погребана съвсем близо до дома си в столичния жк "Обеля". Тялото на бременното момиче, което бе зверски убито от гаджето си и негов приятел, е било положено в гробищата на "Бакърена фабрика", които са точно срещу блока й, научи "България Днес". Само трасето на метрото закрива от близките й злокобната гледка на последния дом на момичето.
Петя е била погребана дни след като майка й Таня се оплака, че от прокуратурата не й дават тялото. То бе нужно на разследващите за извършване на експертизи. Оказа се, че след като приключили работата си с него, от прокуратурата два дни не са съобщили на роднините, че могат да вземат тленните останки на девойката. С приятелска помощ и няколко телефонни разговора майката все пак успяла.


Близките на почерненото семейство се учудват на липсата на реакция от страна на прокурорите и това, че не са осведомили роднините на Петя, щом са свършили с експертизите.

След като взели тялото, семейството на момичето организирало погребението. То се състояло близо две седмици след жестокото убийство на 4 март. На опелото се изсипал почти целият квартал.
"Майката Таня организира всичко, направо не знам как се справи и откъде събра сили. Толкова много хора бяха, колите едва се разминаваха", спомни си леля Мими от кварталната бакалия, в която Петя е обичала да прекарва времето си. Съседи помогнали с около 600 лв., които събираха в кутия по своя инициатива.
В събота близките на девойката организирали помен за 40 дни от смъртта й. Некролог със свещи и сърца е поставен пред магазина и на входната врата на блока. Съседите продължават да се молят за Петя и да искат справедливи наказания за двете момчета - Емил Азов и Михаил Миков, които бяха задържани за убийството.
Малко преди погребението хората от квартала се вдигнаха на бунт срещу палачите, защото се притесниха двамата да не останат ненаказани.

Реклама

"Съмняваме се, че ще получат адекватна присъда. Омръзна ни от такива убийци, които след време вече са на свобода", каза тогава една от протестиращите.
Недоволните възроптаха и срещу твърденията, че Петя е имала разпуснат сексуален живот. Жителите на квартала не спират да хвалят девойката. Разказват, че била много добра и наивна и винаги помагала на приятелите си. Заради това, че нямала работа, била свита и комплексирана, имала и страхова невроза от баща си, който се държал строго с нея.
Семейството на Петя все още не може да се съвземе от трагедията. Въпреки случилото се майката Таня и бащата Симеон се върнаха към обичайното си ежедневие и започнаха да ходят на работа, за да изкарват пари. Любо, братът на убитата, ходи на училище и след месец ще е абитуриент. На Тодорови сега не им било до това. Затворили се в себе си и не излизали никъде, разказаха съседите им. Майката и бащата били посърнали, а братът още не можел да повярва, че Петя я няма.

Бой до смърт

Момичето бе жестоко убито от двамата авери Емил и Михаил. Те душили, ритали и налагали с юмруци Петя, докато тя спре да диша. Тялото й бе открито в шахта в столичния кв. "Западен парк". Според разследващите причината за агресията е, че девойката признала на Емил, че чака дете от него. Пред психолози убийците обяснили, че посегнали на Петя от скука. Съдът остави и двамата в ареста, като прецени, че има достатъчно доказателства срещу тях.


Адвокат издирва близките й

Адвокат Ралица Петкова призова чрез "България Днес" роднините на Петя да се свържат с нея, за да я упълномощят да поеме случая. Защитничката иска да представлява в съда почерненото семейство, но няма контакт с тях. Тя обясни, че по закона за жертви на престъпления Тодорови могат да получат обезщетение за имуществени вреди. Това може да стане едва когато обвиняемите бъдат признати за виновни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама