Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1926767 www.bgdnes.bg

Тако Фараона завлякъл и Стоил Славов

Соченият за новия фараон Стоян Русев-Тако завлякъл с над 1 милион лева покойния сикаджийски бос Стоил Славов-Телето, научи "България Днес". Измамникът, който бе закопчан и при акция "Безхаберниците", извършил фиктивна сделка с горива през 2000 година, разкриха прокурори. След това Тако Фараона избягал с жена си Милена в Индия, за да се скрие от гнева на мощния бизнесмен.


"Ако Тако беше останал в България, сега нямаше да е между живите. Криеше се като мишка в Близкия изток, докато късметът не му се усмихна. Славов бе убит и Стоян се върна победоносно", коментираха техни общи познати. Според тях Славов бил толкова бесен, че поръчал убийството на Фараона, за да си разчистят сметките.
През това време Тако си живуркал необезпокоявано в чужбина две години до момента, в който Стоил Славов бе взривен в България. На 19 януари 2004 г. шефът на "Интерпетролиум" и двама мъже от охраната му бяха направени на парчета от мощна бомба, която се взриви, докато пътуваха в асансьора на бул. "Джеймс Баучер" 87. 

Стоил Славов бе не само собственик на петролната фирма "Интерпетролиум", а и един от основателите на групировката СИК. Славов бе погребан вчера близо до застреляния през лятото бизнесмен Филип Найденов-Фатик на Боянските гробища край София, тъй като двамата са били близки приятели.
В момента Стоян Русев, който вече излежа присъда в Казичене заради акция "Безхберниците", е отново подсъдим за крупната измама. Софийският градски съд върна делото срещу него в Районния съд, като го преобразува от гражданско в наказателно. Грози го ефективна присъда в пандиза от минимум 5 години, прогнозират разследващите. Частен обвинител по делото е търговецът на скрап Михаил Владимиров, който попаднал в пирамидата на Русев. Бизнесменът се запознал с Тако през 2008 година, след като продал наследствен имот. Отпуснал заем на мошеника от 300 бона, като двамата подписали и документи. Парите трябвало да бъдат инвестирани в покупка на 6 кораба, които да направят на скрап и да спечелят милиони. Месец по-късно Владимиров разбрал, че чужда фирма реже корабите за скрап. Тако го пратил за зелен хайвер като или не си вдигал телефона, или го лъжел непрекъснато.

Реклама

Сред измамените от Тако Фараона е и треньорът на олимпийската ни шампионка Станка Златева - Симо Щерев.

 Брат му Петър бил завлечен с близо 300 хиляди лева, след като ги отпуска като заем към фирма, в която е съдружник с жената на Тако - Милена. Това е дружество "Стомед плюс" ООД, което двамата пререгистрират на 22 април 2008 година. След това самият Петър Щерев дава заем на фирмата от 98 хиляди лева, като трябвало да си получи парите до 1 юни същата година. На 11 декември 2008 година Петър Щерев дава назаем още 168 хиляди лева на фирмата "Стомед плюс" ООД. До ден днешен семейството на треньора на Станка Златева не е получило нито лев.
Междувременно дело срещу Тако завежда и дружеството "Снабдяване и търговия", което е собственост на Министерството на отбраната. От склад в "Илиянци", до който имат достъп ограничен брой лица, Русев успял да изнесе огромни количества метал и ламарина, като не ги заплатил на военните.

Разследването по досъдебното производство приключи на 20 март в Националната следствена служба. Ченгетата смятат, че Стоян Русев е имал ортак в склада или се е представял с чужда самоличност, която фигурира в списъка с лицата, които имат достъп до склада. Тако имал навика и да парадира с имена на магистрати от прокуратурата и висши военни. Често плашел наивните си жертви с името на покойния бос на ВИС Жоро Илиев по времето, когато е бил жив. Материалите от разследването вече са в прокуратурата и се очаква всеки момент Фараона да се сдобие с ново обвинение.
Прокуратурата е привлякла като съучастник на Стоян Русев и разпитвания като свидетел по случая Тодор Тошев. Той е един от служителите с камиони, които пренасяли стоките на Тако от военния склад. Според "ужилени" Тошев нямал нищо общо с далаверите на Тако, но най-вероятно е бил натопен от измамника. Целта била Тошев да "опере пешкира" за крупните измами със скрап.
В момента Русев, който вдигна тежка сватба с парите на ужилените веднага след като излезе от затвора в Казичене, продължава да обикаля борсите за скрап за нови жертви, сигнализират ужилени бизнесмени.

Далавери за 6 милиона лева

Тако Фараона изкупува фирмата на съпругата си Милена и Петър Щерев в началото на 2010 година и става едноличен собственик на "Стомед плюс" ЕООД.  След това изкупува и фирмата "Еврокрам" ЕООД, в която преди това е работил в съдружие със Силвия Тончев, която е съпруга на Антон Савов - Тони Мамата. Последният е сочен за дясна ръка на Златомир Иванов-Баретата в организираната група за продажба на дрога ДФирматаУ. Към момента на сделката "Еврокрам" ЕООД е в запор от частен съдебен изпълнител Недялка Ковачева заради дългове от 222 162 лева към друга фирма - "ДАНА тейд" ЕООД.
Чрез "Еврокрам" ЕООД измамникът Стоян Русев завлича над 40 души с колосалната сума от близо 6 милиона лева, сочи проверка на "България Днес". Половинката на Тони Мамата е била  шефка на Русев до средата на 2009 година. В този период Тако пробутва на наивните си жертви оферта за закупуване на кораби, обявени за продажба от Министерството на отбраната чрез Българската стокова борса.

С 20 висящи дела

През септември 2010 година Стоян Русев-Тако е задържан при операция "Безхаберниците". Бандата, заловена в Стара Загора, продавала за скрап 14 тона боеприпаси. Срещу Тако Фараона има 20 висящи дела за обсебване, измами и икономически престъпления, но прокуратурата отказва упорито да му вземе мярка "задържане под стража". Два пъти е осъждан за измама. 

 

 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама