Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1926809 www.bgdnes.bg

Разпитаха Калин Георгиев за подслушванията

Главният секретар на МВР Калин Георгиев бе привикан вчера в прокуратурата, за да разкаже като свидетел за скандала с подслушванията. Главсекът попадна в полезрението на разследващите, след като в интервю за вестник "24 часа" заяви, че информацията, събрана със СРС, не е била изтривана, а е архивирана и на разположение на прокуратурата.
Георгиев твърди, че имало логично обяснение за разминаването на датите в движението на специалния автомобил с техника, който прихващал разговорите. Цецомобилът, както стана известна колата, бил засечен от камерите за видеонаблюдение, но местоположението му не съвпадало със записаното в пътния лист. Според главния секретар това "е свързано с операции на МВР за защита на националната сигурност и борбата с тежката организирана престъпност".

В хода на проверката на прокуратурата в СДОТО такава информация не е била предоставяна. Става дума за данните, че информацията от паметта на мобилната техника съществува, не е унищожена и даже е на разположение на прокуратурата, така и тези относно разминаванията в датите на установеното ползване на специалния автомобил. За изясняване на тези обстоятелства Георгиев бе призован преди обяд в Съдебната палата.
В понеделник прокуратурата образува четири досъдебни производства - срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров, както и срещу началника на отдел в дирекцията Радко Димитров за злоупотреба със служебно положение, възпрепятстване на правосъдието и създаване на официален документ с невярно съдържание.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама