Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1926815 www.bgdnes.bg

Проверяват скандални документи за антимафиот №1

Прокуратурата се зае да нищи анонимни материали, разпратени до медиите, свързани с шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Скандалните документи за миналото на Флоров са били изпратени и на имейла на Софийската градска прокуратура. Разследващите са получили сканирани копия от оперативно дело, съдържащо класифицирани документи с гриф „Строго секретно“. Същите материали са изпратени и на медиите.
Материалите били около 300 страници и съдържали данни за разработка под кодовото име "Араби", в което фигурирало името на Станимир Флоров още от 1998-1999 г. Имало и дело за оперативна разработка "Алчния", където Флоров бил поставен и на оперативно наблюдение под псевдонима "Високия", свързан с корупция, наркотрафик и контрабандни канали. Тази разработка била направена през 2002 г.
Обвинителите ще проверяват получените материали за изнасяне на държавна тайна от страна на подателя им. Ако с публикуването на секретните данни е била застрашена националната сигурност, авторът им може да получи до 15 г. затвор.
„Естествено, в това писмо няма да посоча името си, тъй като с приложенията към него ще извърша престъпление съгласно законите на Република България, понеже предоставям документи с гриф „Строго секретно“, изрично подчертава подателят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама