Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1926840 www.bgdnes.bg

Главата на Севт III открадната

Владимир Клисуров

Крадла успя да отмъкне реплики на едни от най-ценните археологически находки, открити в последните години - главата на Севт III и златната маска на Терес.
32-годишната жена се промъкнала в ателието на казанлъшкия скулптор Велин Дечков. С шперц успяла да отвори вратата на мансарда в блока на улица "Тракия" 5 в града на розите. Вътре открила двете реплики, месингов бюст на Христо Ботев, пластика на птица, фигура на жена и още няколко по-дребни скулптури и пластики. Всичко събрала в чувал, като вътре пъхнала и флекс и бормашина. Отначало крадлата изпаднала в екстаз, защото решила, че репликите всъщност са оригиналите, които била виждала по телевизията. По-късно се усетила, че са от месинг, и разочарована последвала първоначалния си план - да ги предаде на вторични суровини.
Велин Дечков във вторник открил, че ателието му е разбито, и забелязал липсите. Веднага отишъл в полицията и съобщил за случилото се. Ченгетата заподозрели, че става дума за кражба заради металните изделия, и проверили пунктовете за вторични суровини в града. В един от тях открили скулптурите и пластиките. По записите от камерите в пункта разследващите установили жената и скоро след това я открили и арестували.

"Главата на Севт III и маската на Терес са ценни по-скоро заради популярността им. Отливките не бяха особено качествени и самият аз смятах да ги претопя. Но най-скъпа за мен беше фигурата на жена, която за щастие също е открита. Предметите все още не са ми върнати", обясни пред "България Днес" обраният скулптор. Дечков заяви, че донякъде разбира жената, защото "времената са трудни и явно е посегнала, за да си осигури храна".
Оригиналната маска на Терес е изработена от 23-каратово злато и е с тегло 690 г. Тя е изработена за погребението на тракийския владетел, живял на границата между VI и V век пр. Хр. Беше открита преди седем години от екипа на покойния проф. Георги Китов в могилата Светицата край град Шипка. Главата на Севт III бе намерена в могилата Голямата Косматка край Казанлък, също през 2004-та, отново от прочутия археолог. Изработена е от бронз, а очите от алабастър и стъклена паста. Двата уникални артефакта се считат за почти безценни и се съхраняват при сериозни мерки за сигурност.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама