Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/1987647 www.bgdnes.bg

Не бих наел политик в цирк "Балкански"!

Академик Александър Балкански е легенда на родния цирк - той е шесто поколение цирков артист по линия на майката - Лола Орландо Малеволти, създател и собственик на цирк "Балкански" - най-големия цирк на Балканския полуостров.
 Произхожда от италианска фамилия, която се занимава с цирково изкуство повече от 180 години. През дългогодишната си кариера е практикувал в 5 циркови жанра, носител е на много български и международни награди.
Години наред уникалния акробат шашка планетата с уникални номера и трикове. На 12 метра височина стои на главата си върху дървена пръчка и чупи стойки без предпазни въжета. Той е единствения нашенец, обирал аплодисментите на Папата и кралица Елизабет Втора.

Димана ДОЙЧИНОВА

- Академик Балкански, вълнувахте ли се от събитията на политическата сцена през изминалите дни, какви са впечатленията ви от изборния процес и резултати?
- Да, вълнувах се. Много сериозно следях изборите и кампанията преди тях. Бяха ми неприятни всички измислени сценарии, които се разиграваха в продължение на няколко месеца преди вота. Бях твърдо убеден, че все пак ГЕРБ ще спечели по-голямата част от избирателите, въпреки, че усещах как нещата не отиват към мнозинство на партията в парламента. Не е трудно да си пророк, за да познаеш. Какво не ми хареса - че продължават вечните провокации и интриги, които ги правеше още по времето на комунизма БКП, сегашната БСП. Аз лично съм страдал от такива манипулации и машинации. Това са стари методи, с които те много добре заблуждават българските граждани до ден днешен.

Реклама

- Често давате за пример лошото циркаджийство на Сергей Станишев, защо?
- През 2009 година, когато Тройната коалиция държеше властта и Цветан Цветанов отиде да занесе подписка, тогава в Министерски съвет гербаджиите бяха  посрещнати от Сергей Станишев. Лидерът на БСП ги приветства с думите "Здравейте, циркаджиии!". Точно в този момент Станишев се определи като най-големия циркаджия и клоун. За жалост после повтори тази своя реплика няколко пъти в различни ситуации, което автоматично го превърна в неудачен клоун. Истинският клоун в цирка никога не повтаря номерата си, защото става жалък и смешен, не възбужда зрителския интерес и не пали в тях чувство на веселие. Натъжава ги, точно както Станишев натъжава хората. Освен това - точно те ли ще говорят за подлсушване, при положение, че навремето почти всички бяхме слушани и следени, тероризирани. Опълчват се срещу подслушванията, именно за да не излязат навяве техните машинации и договорки в корупционни схеми.

- Бихте ли се съгласили да понаучите политици на професионални номера, след като сте отегчен от аматьорските им?
- Ако искат да направят политически цирк и да има водещ дресьор, а те да са хищните лъвове, пантери и тигри, да заповядат при мен - аз ще им дам напълно безплатно едно шапито (огромната циркаджийска шатра, бел. авт.). Разбира се, трябва да поканят и журналисти за цвят, за да има кой да прави аплодисментите. Това в кръга на шегата. Ако трябва сериозно да отговоря - не, не бих наел никой от тях на работа, те са лоши актьори, лоши клоуни, предвидими, безлични. Те са страхливци, а в цирка място за страх няма.
Българският политик сакън да не разкритикува грешките на своята партия, гледа да я прикрие от гафовете, а това в нашето изкуство не се уважава. Ние си казваме недостатъците в очите, учим се как да ги поправяме. В цирка, когато един не внимава за здравето и живота на другия, всички се убиват и умират на място. Точно това не съществува у властимащите, наблюдава се двуличност, дребно далавераджийство, грозен бизнес и договореност. Докато те не станат чистосърдечни хора и не се оперират от користта си, нищо няма да се промени.

- Нож с две остриета ли е, че в парламента влизат само четири партии?
- Има много наивни и дори ограничени хора, които лапнаха въдицата и решиха да гласуват за малките партии. Така или иначе обаче те не влязоха в Народното събрание, което е по-скоро добър вариант. Не мисля, че е разумно всякакви хора от улицата да са в парламента и да раздават правосъдие. Нали ги видяхме с очите си какви безредици създават и какво поведение имат.

- Какъв сценарии би бил най-лош за страната от тук насетне?
- Притеснява ме това, че може би ГЕРБ няма да проявят достатъчно етична дипломация, за да привлечат към себе си Атака. За момента единствено хората на Волен Сидеров биха станали партньори на Борисов. ГЕРБ трябва да направят големи отстъпки, да дадат всичко, което желаят Атака, за да се получи здрава коалиция. След това ГЕРБ за отрицателно време трябва да поправи всички свои грешки и пропуски, които допусна в миналото правителство. Естествено, аз лично бих ги посъветвал компрометираните министри и депутати да се освободят. И знаете ли какво още мисля - че жените по-добре си вършат работата от мъжете. В политиката напоследък е така не само у нас, но и в световен мащаб. Смятам, че Лиляна Павлова трябва сега да я направят вицепремиер.

- Вие много пътувате по Европа и света, сравнявайки другите страни с България, какво най-много ви боли?
- Това, което го има в нашата родна страна го няма никъде по света. Един министър или депутат, когато се изложи и направи гаф, той трябва моментално да си подаде оставката. У нас ситуацията е коренно различна, липсва този морален жест, въпреки че му се търси сметка и в последствие дори му се доказва вината. Българите влизат в парламента и забравят да излязат от него. Оперирани са от чувство за чест и достойнство, преследват единствено личните си облаги и интереси.
Боли ме, че хората са докарани до просешка тояга, че не един и двама ровят по кофите и се хранят с отпадъци. Болно ми е, че циганите се множат, не работят и се препитават единствено с държавни пари. Те не облагородяват страната, в която живеят, а й пречат. Тежи ми, че турци масово изкупуват земите в Южна България. Тежко ми е, че едно време българинът беше трудолюбив, а сега е мързелив, пие по седем кафета с кутия цигари на ден. Ето такива неща ме натъжават.

- Ценят ли нашенци цирковото изкуството?
- Да, много. Ценят го, защото е най-народното българско изкуство. Само че в момента няма възможност да го посещава, както беше преди години. Има спад и отлив, който се дължи на бедността. Всеки си прави сметката, че вместо билет от 10 лв., може да си купи определено количество храна, с което да изкара деня. Много тъжно.

- Един съвет към младите, които все повече мислят за летището?
- Моля ви, млади български хора, не си отивайте от тук! Стиснете зъби идните 3-4 години, когато положението, надявам се, ще се подобри. Но не оставяйте точно сега България на циганите и турците.

 

Реклама
Реклама
Реклама