Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/17945023 www.bgdnes.bg

НОВОСТ! Топка вдига засади на Евро 2024

Десет камери следят 29 различни точки на тялото на всеки играч по време на мач

За първи път в историята на футбола топката ще следи дали даден играч е в положение на засада. Това е едно от най-любопитните нововъведения, които УЕФА обяви за предстоящото европейско първенство по футбол. Надпреварата ще се състои от 14 юни до 14 юли това лято в Германия.

Реклама

Технологията е наречена "свързана топка". Кълбото, създадено от немския гигант адидас, има чипове, които ще изпращат прецизни данни в реално време към реферите. Топката ще отчита всяко докосване, както и позицията си на терена спрямо играчите. Така тя ще помага на полуавтоматизираната технология за засада. Десет специализирани камери, инсталирани на стадиона, ще проследяват 29 различни точки на тялото на всеки играч.

УЕФА инсталира и системата на голлинията на всички терени, на които ще се провеждат мачове от турнира. Тя разполага със седем камери, които следят дали топката е преминала с пълния си обем голлинията. Заради липса на такава система в испанската Ла Лига ситуация на дербито "Барселона" - "Реал" (Мадрид) довече до ожесточени спорове дали каталунците са вкарали гол, който не бе признат. Сега на европейското съдиите ще получават вибрация в часовника си и звуков сигнал всеки път, когато топката премине голлинията.

От УЕФА съобщават, че отново ще разчитат много на видео асистент реферите (ВАР). Системата с повторенията бе въведена в Шампионската лига през 2019 година и оттогава използването й се разшири и подобри многократно. На всеки мач ще има ВАР съдия, плюс двама асистент видео рефери. Четири специализирани стаи за видео операции са изградени в Международния център за излъчване в Лайпциг. От европейската футболна централа припомнят, че ВАР ще може да се намесва само в четири случая - при голове, при инциденти в наказателното поле, за червени картони и при сгрешена самоличност. Президентът на ФИФА Джани Инфантино обяви голямата новина относно използването на ВАР на конгреса на световната футболна федерация в Банкок.

"Ще развиваме и подобряваме ВАР. Тази система се използва от 65 национални асоциации, но сега ще я подобрим. Създадохме по-основна технология с по-малко камери и без рефери, които да решават, така че е достъпна за всички и по-лесна за внедряване. Тази система вече се тества", започна Инфантино. 

"Ще работи така, че треньорът на всеки отбор да има право да иска помощ от ВАР два пъти на мач. Ако първоначалното решение на съдията бъде променено след такава поискана проверка, отборът, поискал проверката, все още има право на две проверки", разясни президентът на ФИФА.

"Ако пък след такава поискана, проверка ВАР потвърди решението на съдията на терена, то отборът, който го е поискал, губи правото на една проверка по негово искане", каза още Инфантино.

Четете още

Английска прокоба ни спира за Евро '80

Английска прокоба ни спира за Евро '80

В мач на истината преди Евро '76: Германия ни пречупва със съмнителен гол

В мач на истината преди Евро '76: Германия ни пречупва със съмнителен гол

Футболната лудост на комунизма: "Лъвовете" глобени след победа над Франция

Футболната лудост на комунизма: "Лъвовете" глобени след победа над Франция

Реклама
Реклама
Реклама