Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/4177685 www.bgdnes.bg

Треска за злато в Сливен

8 т злато заровени в Балкана

Борислав РАДОСЛАВОВ

Над 8 тона злато е заровено в Сливенския Балкан и околията. Богатството от години е скътано под земята от четите на поборниците Панайот Хитов, Димитър Николов-Дишлията и Вълчан войвода.


Уникалната новина съобщи един от най-старите и почитани иманяри у нас - Иван Бозуков. С това разкритие 72-годишният златотърсач е на път да предизвика бум на иманярството у нас, а районът около града на 100-те войводи да се превърне в "българския Клондайк".

Реклама


"Със сигурност много злато има във Велико Търново. Имането на Вълчан войвода е скрито в две пещери по поречието на река Янтра. Едната й викат "тюкур пещера", защото вътре много мирише на сяра. Другата е от отсрещната страна. 8 човека пренасят златото в двете пещери, а после Вълчан ги избива всички, та да няма жив свидетел. Ако сметнем по 30 кг да е пренесъл човек, стават по 240 кг във всяка пещера, а за двете близо половин тон", разказа с жив поглед начетеният иманяр.


В местността Карандила е другото място, където имало заровено злато. То е било на хайдутина Димитър Дишлията, който водил голяма чета.


"Единствено Панайот Хитов сам е заравял съкровищата си, без никой друг да знае къде е. Сам си е копал и се укривал, не водел други хора. Затова и парите му все още стоят непокътнати под земята", кълне се Иван Бозуков.


Добавя, че също много злато има около видинското село Арчар, но там никой не трябвало да ходи, защото убиват. Изключително много самородно злато имало и в недрата на Родопите.


Скритото имане със сигурност е прокълнато, продължава с увлекателния си разказ печеният златотърсач.


"Бяхме четирима. Знаехме къде е скрито богатството, но се дебнехме. Никой не искаше да започне първи да копае, защото може да го настигне прокобата и да умре. Това изчакване не можеше да продължава до безкрай и аз направих първата копка", разказва Бозуков.

Реклама


Той платил висока цена за действията си. "Изведнъж иззвъня телефонът. Съобщиха ми, че кравата ми умира. Здрава и жизнена я бях оставил сутринта. Ама успях да я спася", спомня си човекът.


Уплашил се бай Иван и оттогава започнал с курбан да омилостивява златото. Както сам се изразява - преди да го пипнеш, трябва да го разкълнеш. Трябва да бъде дадена жертва - но не човешка, а животинска.


"Заколи едно агне, повикай приятели и съседи да го изядете. После можеш да правиш каквото си искаш с имането, но най-добре е да го дадеш на държавата. Защото не можеш да го разменяш, ще те хванат", споделя иманярят.


Ако тръгнеш да копаеш за несметните богатства, много добре трябва да знаеш с кого го правиш. Може проклятието да не те стигне, но иманяри са убивали ортака си заради богатството.


Риск има и при влизането в пещери - не се знае какво ще изскочи оттам - я звяр, я мечка, я змия. Често се чуват и странни викове.

Късмет има, ако видиш съкровището да играе. Това става само на определени дни в годината - на празника на биковете и покрай Нова година. Тогава се появяват три-четири пъти пламъци. Хвърляш дрехата върху тях и след това започваш да копаеш, съветва 72-годишният иманяр.


"Така двама каракачани убиха с камък българин, с когото ровели за злато до сливенското село Раково. Като го ударили по главата, и си тръгнали. Сетили се, че може и да оживее, та се върнали и го доутрепали. Ето до какво води тая мания - златото те кара да убиваш", разказва достолепният мъж.

На косъм от смъртта

Самият бай Иван е имал неприятности покрай разкопките. Иманярят имал близка среща с бандити, които му отмъкнали цяло гърне с жълтици.


"Измъкнах от земята голямо и тежко гърне. Беше замазано и покрито на отвора и по всичко личеше, че е пълно със злато. И точно когато се зарадвах, двама души ме наобиколиха и опряха пистолети в главата ми. Взеха ми гърнето и изчезнаха", връща лентата назад Иван Бозуков, който никога не се е издържал с иманярство, а работил като шофьор и строител цял живот.


Единият бил с мустаци и шал, другият бил пълен. И двамата били без маски и бай Иван помни образите им и до днес, но полицията така и не успяла да ги открие.

Реклама
Реклама
Реклама