Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6146213 www.bgdnes.bg

Шимпанзетата предпочитат Моцарт пред Адел

Шимпанзетата не възприемат музиката точно като хората, но все пак биха предпочели да слушат Моцарт вместо Адел и Джъстин Бийбър, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Изданието се позовава на изследване на учени от университета в Йорк, водени от д-р Ема Уолъс. Въпреки че тези примати споделят от 96 до 98 процента същото ДНК с хората, те имат различен подход към музиката. Адел и Джъстин Бийбър са най-омразните им изпълнители, установили учените след експерименти в зоологическата градина в гр.Единбург. Маймуните просто не харесвали бийтовете в съвременната поп музика. Известно е, че възрастните мъжки шимпанзета тропат по кухи дънери, за да демонстрират агресивно поведение. Поради тази причина повечето примати напускат местата, където звучи бърза музика с отчетливи ударни инструменти.

Реклама

Според д-р Ема Уолъс шимпанзетата не възприемат музиката като такава, а по-скоро като шум. Поради тази причина те по-малко се плашат от бавните класическите композиции на Моцарт и Бетовен.

Британските учени са на мнение, че хората са започнали да харесват музиката едва когато еволюционно са се разделили със своите прароднини - големите примати.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама