Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8156334 www.bgdnes.bg

Златни антики се оказват ментета

Шумна акция завършва с пробация

Осъденият за иманярство искал да регистрира колекцията

Антики, обявени за златни, се оказаха съвременни ментета. Собственикът им, арестуван при шумна акция като иманяр, си ги получи обратно, но все пак е осъден за колекцията си, въпреки че вади документи за произхода на артефактите.
Обратът идва сега, година и половина след като на 17 май 2018 г. медиите гръмват, че в бургаския квартал "Сарафово" са заловени трима иманяри. Това са 35-годишният Александър Галчев, 32-годишният Станимир Неделчев и жена му Ирина, временно пребиваваща у нас рускиня. Тримата са натръшкани с белезници на пътя. Става ясно, че зад акцията стоят агенти под прикритие, които се представили за купувачи.
На другия ден от МВР съобщават, че в операцията са се включили служители от група "Противодействие на кражби и противозаконно отнемане на МПС" и "Трафик на културно-исторически ценности" към Криминална полиция. Намерени и иззети били общо около 300 антични предмета и два металотърсача. Уточнява се, че предстои назначаването на съдебно-археологическа експертиза за точното датиране и оценка на стойността на артефактите. Пускат се снимки на част от намерените антики. Между тях изпъкват три златни предмета. Фигура на кон, статуетка на древногръцкия титан Атлас и погребална ваза с орнаменти. Излизат фотоси и на много монети, прилежно подредени в класьори, също и на пръстени. Неофициално се посочва, че само едната статуетка струва над 3000 евро.


Впоследствие без много шум тримата са пуснати без обвинения. Причината е, че се чакат експертизите дали предметите са автентични или не.
Впоследствие случаят се забравя, макар наистина да се стига до дело, но чак през тази година. Което бързо получава окончателен завършек. А той е, че Александър Галчев и адвокатът му Недялка Божилова-Арабова се споразумяват с прокурор Ангел Георгиев. Галчев трябва да се подписва при пробационен служител и да има задължителна адресна регистрация. Част от колекцията му се отнема. Това са 179 предмета, повечето от които монети от римски, византийски и от елинистическата епоха. Глоба не му се налага, но трябва да плати под 2300 лв. разноски за вещите лица и преводи по процеса. В същото време му се връщат повече от 135 монети и предмети. Сред тях е и статуетката, която при операцията е посочена като златна на титана Атлас. След експертизата е понижена до съвременно менте, определено като "човек с кълбо, вдигнато над главата, със златист цвят". Връща му се и вазата с инкрустации. Според експертизите голяма част от иззетите находки се оказват фалшиви и именно това е причината те отново да се озоват в притежателя си. Третата сочена за най-ценна находка си я получава обратно рускинята Ирина. Това е фигура на кон, която се оказва, че не е златна.
Адвокат Божилова-Арабова обясни пред "България Днес", че клиентът й Александър Галчев представил документи за произхода на монетите, които му се конфискуват. Те били купувани в Англия, където няма рестрикции за подобна търговия. Доста преди ареста той дори подал искане за регистрация на колекцията си в местния музей, но това не било извършено. Затова според закона тя се води нелегална.
"Ако не исках да съм изряден и не ги бях носил в музея, нямаше да знаят какво имам и да решат да ми го взимат", казал Александър Галчев пред защитничката си. Той е единственият, който отнася присъда, защото останалите двама, задържани в акцията, духнали зад граница.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама