Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/8539453 www.bgdnes.bg

Отец Силвестър: Не агне, а риба на Гергьовден

Сряда е постен ден, без месо

На Гергьовден се яде риба, а не агнешко. Тази година празникът е в сряда, който е постен ден. Така че онези, които искат да почетат и спазят повелите, трябва да изберат рибата.
Това сподели пред вестник "България Днес" отец Силвестър. Духовният надзорник на Сливенска епархия отправя апел към миряните да дойдат в храма и да почетат паметта на Свети Георги Победоносец ако имат потребност от общение със светията, Бога и вярата.
"Нека бъдат внимателни към себе си и околните, когато дойдат в храма. Нещо, което те знаят. Така бе и на Великден, и на Цветница. Нито поведението им се е променило на хората, нито моето мнение. Истинският християнин не се страхува от смъртта. Всяка година умират хиляди от грип, рак и други болести. А коронавирусът далеч не е от най-страшните вируси в света и историята, сочи статистикатаУ, споделя още духовникът и добавя, че е възможно да има полиция около храмовете за ред и сигурност, за което той е благодарен.
Отец Силвестър е категоричен, че вярващият човек не може да се зарази под купола на църквата, а хигиената, редът и нивото на организацията в Божите храмове са на много високо ниво.


"Който се мръщи на причастието от една лъжица, най-вероятно никога не е взимал такова. То се прави по специален начин и никога не е тръгвала каквато и да било зараза от него", обясни Божият служител и добави, че никой болен християнин няма да дойде в църквата
"Който не се чувства добре остава вкъщи и свещеник ще дойде вкъщи да го причасти. И това ще мине. Който е виновен ще си получи заслуженото", обясни още отец Силвестър и добави, че преди празничните служби иконите и храмовете се дезинфекцират постоянно.
"България Днес" потърси за коментар проф.Тодор Кантарджиев и доц.Ангел Кунчев от националния щаб за коментар, но и двамата не отговаряха.

Не се предава пред мъките

Още юноша, свети Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин.
По това време срещу тях били повдигнати люти гонения: залавяли ги, затваряли ги в тъмница и ги подлагали на страшни мъчения. Понеже младият Георги бил наследил от покойната си майка голямо богатство, наредил робите да бъдат освободени, а имотът и парите раздадени на бедните. Така той се подготвил за велик подвиг в името на Господ Иисус Христос.
Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения, от тежки по-тежки: слагали огромен камък върху гърдите му; връзвали го гол на дървено колело с набити пирони; държали го три дни в яма с негасена вар; обували му железни нагорещени обуща и го карали да тича с тях; давали му да пие силни отрови. Благодарение на силната си вяра в Христос Георги понесъл стоически всички мъчения. Сам Господ Бог му се явил и само с допира на ръката Си излекувал раните му. На новите мъчения, измисляни от страна на императора, Георги смело отговарял: "По-скоро ти ще се умориш да ме мъчиш, отколкото аз - да понасям мъченията."
Едно от най-известните чудеса, извършено от св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало до днешен Бейрут. Там свето Георги пробожда с копието си змея, който тормози града и спасява дъщерята на царя от смърт.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама