Реклама
https://m.bgdnes.bg/evro%202024/article/18322578 www.bgdnes.bg

Героят за Португалия с родители емигранти

Героят за Португалия от мача със Словения Диого Коща можеше да пази за друга страна сега. Причината е, че не е роден на Иберийския полуостров, а в Швейцария.

Родителите на вратаря емигрират в страната на шоколадите като млади. Диого се ражда в Ротрист, кантон Ааргау, през 1999 г. Завръща се в родната Португалия с майка си, когато е на седем. Баща му и днес живее в Швейцария, където работи като шофьор на камион.

Реклама

При завръщането Коща и майка му се установяват при нейните роднини във Вила дас Авеш в Северозападна Португалия. Още като дете за малкия Диого няма нищо по-важно от футбола.

"Топката беше най-важният му спътник от самото начало. Бяхме заедно всеки ден - винаги играехме футбол на централния площад на града", казва Витор Мота, братовчед на Коща.

Първият клуб на вратаря е малък отбор близо до родното му село. Бързо става ясно, че има огромен талант и се премества в по-голям тим до Брага. Две години по-късно, през 2011 г., преминава в гранда "Порто".

Там извървява пътя през всички юношески формации, докато не е повикан в първия отбор през 2019 г. Големият му идол е легендарният Витор Бая, който изигра над 80 мача за националния отбор на Португалия.

"Той винаги е бил фен на "Порто" и затова беше много щастлив от преместването", спомня си Мота.

На 16-годишна възраст Коща вече участва в тренировките на първия отбор. Ежедневната работа с Икер Касияс е от огромно значение. Легендата на "Реал" (Мадрид) предрече страхотна кариера на Диого преди четири години. 

Реклама

"Той е звезда, ще стане страхотен вратар", категоричен бе Касияс.

През 2016 и 2018 г. Коща стана европейски шампион за юноши до 17 и до 19 години с Португалия. С младежкия тим на "Порто" спечели Шампионската лига.

Стражът прави големия си пробив през 2021 г. Вратарят изигра 33 от 34 мача в лигата и имаше огромна заслуга за 30-ата титла в историята на клуба.

От 2022-ра е титуляр на вратата на Португалия.

"Трябва да призная, че не очаквах всичко да се случи толкова бързо. Както казах няколко пъти, концентрирах се върху работата всеки ден, така че тези моменти да дойдат възможно най-бързо", каза Коща след дебюта си за "мореплавателите".

Младият вратар пази на световното първенство в Катар. Там допусна фатална грешка на четвъртфиналите с Мароко, която води до загубата на Португалия с 0:1. След мача бе засипан от критики в родината си. Коща стигна до своя реванш на Евро 2024. Вратарят бе героят за своя тим срещу Словения. Първо направи уникално спасяване в 115-ата минута след удар на Шешко. След това влезе в историята при изпълнението на дузпите. Коща вече е първият вратар, отразил три наказателни удара наведнъж на европейско първенство. 

"Диого ни спаси", сподели капитанът Кристиано Роналдо, който пропусна дузпа в 105-ата минута.

"Това са големите моменти във футбола. Толкова съм щастлив, че успях да помогна на отбора си", каза 24-годишният футболист.

Това не е първото подобно постижение за него. През 2022 г. стана вратарят, спасил най-много дузпи (3) в едно издание на Шампионската лига.

Коща има има договор с "Порто" до 2027 г., но вече е в полезрението на големите клубове.

Съпругата: Горда съм!

Една от най-щастливите от победата на Португалия и изявите на Диого Коща бе съпругата му Катарина. Веднага след мача тя се похвали с изявите на любимия си в социалните мрежи.

"Толкова съм горда", написа дългогодишната половинка на стража.

Катарина Мачадо и Коща са заедно от тийнейджъри. Миналата година станаха родители за първи път. Имат син Томас. Сватбата им бе малко след раждането на наследника им.

Вратарят е романтик и не се страхува да го покаже в социалните мрежи, където често пише любовни посвещения на половинката си.

Четете още

Кристиано Роналдо: Бях на дъното, когато Португалия имаше нужда от мен

Кристиано Роналдо: Бях на дъното, когато Португалия имаше нужда от мен

Португалия се измъчи със Словения, дузпи и сълзи за Роналдо

Португалия се измъчи със Словения, дузпи и сълзи за Роналдо

Реклама