Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/14753774 www.bgdnes.bg

Владо Манчев: Играх срещу Меси, знаех, че ще стане велик!

Фен съм на "Барселона", дано отново имаме българин в Ла Лига

На 21 декември 2004 година "Барселона" побеждава трудно "Леванте" с 2:1 в мач от испанската Ла Лига. На терена точно за 5 минути се засичат Владимир Манчев и Лионел Меси, който тогава е едва на 17 години. Днес считаният от мнозина за най-велик играч в историята на футбола навършва 36.

Във въпросния двубой Владо е титуляр, но е заменен в 63-ата минута. Малко преди това аржентинецът се появява в игра. На 23 март 2008 година Манчев отново излиза на "Камп Ноу", този път с екипа на "Валядолид", и играе в последните 30 минути от мача. Меси обаче не е в групата заради контузия. В стартовия състав на каталунците е сегашният старши треньор Шави Ернандес, който помага за успеха с 4:1. Ето какво си спомни за тези години Манчев пред "България Днес".

Реклама

- Г-н Манчев, помните ли срещата си на терена с Лионел Меси?

- Той влезе на игрището през второто полувреме. Нямам чак такива спомени, защото тогава Лео беше още доста малък, не играеше често. Тогава атаката на "Барселона" се водеше от звезди като Роналдиньо, Самуел Ето'О, Тиери Анри. По-скоро имам ярки спомени за битките ми със защитник като Карлес Пуйол, с полузащитник като Шави Ернандес. На следващата година с Меси се засякохме на трибуните, когато "Барса" игра с "Леванте". Аз бях контузен, той също беше извън групата. Лео е с 10 години по-млад от мен и нямах много възможности за сблъсъци с него. 

- Играхте дълги години в испанския футбол. Наблюдавахте ли по-детайлно изявите на Меси?

- На Меси съм му гледал почти всички мачове. Той беше невероятен още от началото. Когато го видях, бях сигурен, че това ще е новият най-добър футболист в света. Това се и потвърди. Талантът му е извънземен.

- Реконструкцията на "Камп Ноу" вече започна. Какви още спомени имате от този стадион?

- През 2008 година играх там с екипа на "Валядолид". Влязох през второто полувреме и ударих греда. Размених си фланелката с Ерик Абидал след мача. Помолих го да ми вземе една фланелка на Анри, на когото бях голям фен. Това са приятни спомени, че съм имал възможност да се докосна до такива футболисти. Пожелавам на повече български играчи някой ден да го изпитат. 

- Какво е усещането да излезете на най-големия стадион в Европа?

Реклама

- Фен съм на "Барселона", но честно казано, "Сантяго Бернабеу" в Мадрид изглежда доста по-внушително. На "Камп Ноу" не съм изпитвал притеснения, а "Бернабеу" просто те смачква. Може би самата аура на "Реал" (М) е друга, имам доста неприятни загуби от тях. Стадионът на каталунците беше доста отворен и може би затова се губи малко акустиката и атмосферата. 

- Защо след вас, Мартин Петров и Благой Георгиев по-младите български играчи не успяват да се докоснат до Ла Лига?

- Звучи ми малко носталгично всичко това. Трябва да имаме надежда, че ще видим и други български играчи. Дано Мартин Георгиев от школата на "Барселона" успее да пробие в мъжкия състав.

- Трябваше ли Меси да се завърне за един последен танц в "Барселона", вместо да отива в Америка?

- Това щеше да бъде много трудно. Отборът на "Барселона" в момента е в много тежко икономическо положение. Дори да бяха привлекли Меси, трябваше да впрегнат всичките си ресурси в този трансфер. Нямаше да има достатъчно играчи около него, които да бъдат на нивото му. Виждам само един Левандовски, който се доближава до неговата класа. Искаше ми се Меси да се върне в "Барселона", но не съм сигурен, че това щеше да бъде правилното решение за него самия. Той е постигнал абсолютно всичко, какво повече можеше да спечели, ако се беше върнал на "Камп Ноу"? Едва ли дори и с него "Барса" щеше да вземе Шампионската лига през следващия сезон. Нивото вече е много високо и отборите, които печелят турнира, разполагат с много солидни финанси. 

Мартин Петров го е побеждавал

На 5 февруари 2006 година бързоногото крило Мартин Петров и неговият "Атлетико" (Мадрид) гостуват на "Камп Ноу" и печелят с 3:1. Марто остава на терена до 75-ата минута. На почивката на мача Лионел Меси влиза в игра за "Барселона" и така двамата се изправят лице в лице. Лео не успява да помогне на своите да избегнат поражението. Така Марто става първият и единствен българин, побеждавал знаменития аржентинец. По-рано през сезона Петров и "Атлетико" удрят "Барса" и на своя стадион с 2:1, но тогава Лео не е в групата.

През май 2007 година Меси си го връща на Петров. И двамата са титуляри на стадион "Висенте Калдерон". Аржентинецът бележи два пъти, а каталунците размазват съперника с гръмкото 6:0. 

Благо се разминава за 14 минути

Благой Георгиев също е бил близо до среща с превърналия се впоследствие в кумир Лионел Меси. През януари 2006 година мач на "Камп Ноу" играе "Алавес", в чиито редици тогава е Джизъса.

Нещо повече - бившият български национал е титуляр и остава на терена до 57-ата минута. Само 14 по-късно "Барселона" вкарва Меси в игра. По този начин двамата успяват да се засекат само край игрището, но не и вътре в него. Тогава Меси вкарва гол, а каталунците побеждават с 2:0.

През есента на 2006 година "Левски" изиграва два исторически мача срещу "Барселона" в груповата фаза на Шампионската лига. На "Камп Ноу" двубоят завършва 5:0, а Меси остава неизползвана резерва. В другия мач Лео изобщо не пътува с групата за София, а испанският колос печели с 2:0. 

Четете още

Меси блести, Аржентина лети! Лео вкара най-бързия гол в кариерата си

Меси блести, Аржентина лети! Лео вкара най-бързия гол в кариерата си

Камата показа "Камп Ноу" на Миа (снимки)

Камата показа "Камп Ноу" на Миа (снимки)

Реклама
Реклама
Реклама