Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/17128094 www.bgdnes.bg

"Левски" е шампион по фенове

*"Сините" с най-много последователи в социалните мрежи

*Георги Миланов е №1 сред действащите футболисти

"Левски" е абсолютният шампион по фенове в социалните мрежи! "Сините" не са печелили титлата от 15 години, но въпреки това категорично оглавяват класацията на привържениците в интернет пространството. За първи път "България Днес" направи подреждане на всички отбори в българския елит, което е доста любопитно.

На второ място след "Левски" се нарежда хегемонът "Лудогорец", а трети е ЦСКА-София. Изненадващо четвърти се нарежда ЦСКА 1948, въпреки че мачовете на отбора са сред най-малко посещаваните в първенството. Последната позиция по брой фенове в социалните мрежи се държи от новака в първенството "Крумовград".

Реклама

Към днешна дата "Левски" има общо 223 100 последователи в интернет пространство. 144 000 от тях следват официалната страница на отбора във фейсбук, а още 79 000 тази в инстаграм. В мрежите "сините" са с повече фенове дори и от националния отбор, който е следван от общо 198 000 души.

Вторият отбор в класацията "Лудогорец" има общо 172 600 последователи в двете мрежи. Третият ЦСКА-София има 166 800 фенове в нета, като акаунтите бяха създадени след фалита на автентичното "червено" дружество през 2016 г.

Голямата изненада ЦСКА 1948 се нарежда пред традиционни клубове с голяма фенска маса като "Ботев" (Пд), "Локомотив" (Пд) и "Берое". Но привържениците на тима от Бистрица са по-скоро само на хартия, тъй като на домакинските мачове на отбора се събират не повече от 100-200 души. 

Важно е да се уточни, че последователите в социалните мрежи не отразяват обективно съотношението на феновете на различните отбори. Далеч по-меродавни са посещаемостта на стадионите и телевизионната аудитория. За съжаление в България все още не се води официална статистика за публиката на всички мачове в първенството. Една от причините е липсата на турникети на входовете на част от стадионите. Именно те трябва да отчитат точния брой на влизащите хора, а освен това на някои мачове влизат и немалко гратисчии. Статистика за телевизионния рейтинг на различните отбори също няма. 

В последните години традиционно най-посещавани са мачовете на "Левски", а след това се нареждат тези на ЦСКА-София, "Ботев" и "Локомотив" (Пд). Преди около една година румънското издание GSP направи проучване за публиката по стадионите в Източна Европа. Според нея през 2022 г. "Левски" събира 6000 зрители средно на мач, ЦСКА-София - 3000, а "Локомотив" (Пд) - 2900. Тук разликата между "сините" и "червените" е двойно по-голяма, тъй като в този период сектор "Г" бойкотира мачовете на ЦСКА.

Голяма изненада има и при най-следваните действащи български футболисти в инстаграм. На първо място е настоящия играч на "Динамо" (Букурещ) Георги Миланов със 119 000 последователи. Бившият национал игра в руския гранд ЦСКА (Москва) и в "Левски", откъдето явно е натрупал последователи. Втори в подреждането на играчите е Кирил Десподов със 72,8 хиляди фенове, а трети е Николай Михайлов с 54 700. 

Реклама

"Реал" (М) е първи в света

Испанският "Реал" (Мадрид) е най-популярният отбор в социалните мрежи в целия свят. Кралският клуб има общо 273 милиона последователи от фейсбук и инстаграм, което е логично предвид славата на 14-кратния европейски шампион. Това, че най-следваният човек в социалните мрежи Кристиано Роналдо играеше дълги години на "Сантяго Бернабеу", вероятно също оказва влияние.

На второ място е вечният им съперник "Барселона", който е следен от общо 238 млн. души в двете платформи.

Третата позиция е за английския "Манчестър Юнайтед", който има 145 милиона последователи, но е далеч от испанските грандове. Все пак "червените дяволи" са категорично първи по популярност на Острова.

Четете още

"Лудогорец" представя Чочев в събота

"Лудогорец" представя Чочев в събота

200 метра опашка от фенове на "Левски" за довиждане с Уелтън

200 метра опашка от фенове на "Левски" за довиждане с Уелтън

Реклама
Реклама
Реклама