Реклама
https://m.bgdnes.bg/futbol/article/17492575 www.bgdnes.bg

Героят от САЩ'94 Илиян Киряков каза кога ще се КЛАСИРА България на европейско

Вярвам, че скоро и ние ще играем на европейско, започнахме лек прогрес

Историческото първо класиране на европейско първенство за Грузия не изненадва Илиян Киряков. Героят от САЩ'94 се е изправял два пъти срещу този противник и твърди, че те са били сериозен отбор още навремето.

Сегашният състав на грузинците направи 0:0 в редовното време и продълженията в решителния плейоф срещу Гърция, а при дузпите победи след 4:2. Това хвърли в делириум играчи и над 50 хиляди френетични фенове по трибуните на стадион "Борис Пейчадзе" в Тбилиси. Грузия ще играе в група "F" на Евро 2024, където ще срещне последователно Турция, Чехия и Португалия. 

Реклама

"Хубаво е, че европейското първенство вече е от 24 отбора. Така и национални тимове с по-нисък ранкинг ще имат по-голям шанс да се класират. Ще се изиграят повече мачове", коментира Киряков пред "България Днес". Той излиза като титуляр срещу Грузия в европейска квалификация през октомври 1994 година. Това се явява първи мач за България след великото американско лято, в което завоювахме бронзовите медали на световното. Печелим 2:0, с два гола на Емо Костадинов, а Христо Стоичков в своя мач №50 за "лъвовете" носи капитанската лента в отсъствието на контузения Борислав Михайлов. На следващата година Киряков отново е сред стартовите 11, но губим гостуването си в Тбилиси с 1:2. Голът за нашите отбелязва Камата.

"Спомням си двата мача. Тук в София победихме, но беше много труден двубой. Още тогава грузинците бяха сериозен отбор, а в състава им личаха имена като Шота Арвеладзе и Георги Кинкладзе. Гостуването там го загубихме, а Трифон Иванов се контузи още в началото. Все пак завършихме втори в групата и се класирахме за Евро'96 - връща лентата Илиян Киряков. - Още преди това имаше силни грузински футболисти в националния отбор на Съветския съюз. "Динамо" (Тбилиси) беше много добър отбор. Сега бившите руски републики израстват във футболно отношение. Виждам лек прогрес и в българския национален отбор. Дано при новото ръководство на БФС да имаме успехи и да се класираме за следващото европейско първенство, защо не", оптимист е легендарният бивш защитник.

Заради историческия си успех вчера националният отбор по футбол на Грузия беше номиниран за почетния орден на страната след съвместно решение на министър-председателя и председателя на парламента.

Четете още

Вижте каква красавица е щерката на Илиян Киряков

Вижте каква красавица е щерката на Илиян Киряков

Киряков чукна 55 с приятели!
Киряков чукна 55 с приятели!

Киряков чукна 55 с приятели!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама